mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Defensie Min. om Boris Johnson, Baltische en Scandinavische leiders te ontmoeten

Minister van Defensie Kajsa Ollongren zal deze week Nederland vertegenwoordigen op een ontmoeting tussen Noordse en Baltische leiders, georganiseerd door de Britse premier Boris Johnson. De top zal leden van de Joint Expeditionary Force (JEF), een Noord-Europese veiligheidscoalitie, samenbrengen om de Europese veiligheid en militaire steun aan Oekraïne te bespreken.

Nederland is lid van de door het VK geleide coalitie naast Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Zweden en Noorwegen. Sommige van de betrokken landen hebben onlangs te maken gehad met agressie van Rusland langs hun landgrenzen of door cyberaanvallen, volgens een persbericht van de Britse regering. De bijeenkomst zal daarom ingaan op de oorlog in Oekraïne, maar ook op veiligheidsproblemen op langere termijn en manieren om Oekraïne te helpen bij de wederopbouw na de oorlog.

Johnson zal er ook bij landen op aandringen om samen te komen en ervoor te zorgen dat andere landen veilig blijven voor Russische agressie, aldus de release. “Om ervoor te zorgen dat we bestand zijn tegen de dreigingen van Poetin, moeten we verder gaan dan onze militaire basis – samen met onze partners in de Noordzee en de Oostzee moeten we ervoor zorgen dat we geïsoleerd zijn van de inmenging van Rusland en de impact op onze energievoorziening, economie en waarden”, zei Johnson in de vrijlating.

De bijeenkomst zal plaatsvinden na een grote NAVO-inzet op maandag in Noorwegen, genaamd Exercise Cold Response. Meer dan 30.000 troepen uit 27 landen nemen deel aan de oefening.

READ  De fracas in Qatar: Argentinië brengt Nederlandse duivels tot het bittere eind | WK 2022