mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Nederlandse, binnenlandse en Belgische komkommers deelden markt’

Over het algemeen waren de handelaren overwegend tevreden over de vraag naar komkommers. Nederlandse, binnenlandse en Belgische slangenkomkommers hebben onderling de markt. Hierdoor was er meer continuïteit en namen de fluctuaties in prijs en aanbod af. De prijzen voor binnenlandse producten daalden door lagere volumes weer licht en convergeerden naar het niveau van de Benelux-import. Spanje deed alleen lokaal mee, met restvolumes.

In Frankfurt kwamen we een echte specialiteit tegen; De Urgurke “Jurassic”, ook wel drakenkomkommer genoemd. De vruchten worden ongeveer 35 tot 40 cm lang en wegen ongeveer 400 tot 500 g. De uit Nederland aangevoerde partij was verpakt in dozen van 30 en zou 24,50 opleveren. Minikomkommers kwamen voornamelijk van de binnenlandse, Nederlandse en Turkse productie. Terwijl de Belgische aanvoer in het segment uitbreidde, beëindigden de Spaanse hun campagne. Over alle herkomsten moesten hier volume-geïnduceerde lichte prijsdalingen worden opgetekend.

Appels
Het was een rustige week, met een afnemende vraag. Duitse producten bleven dominant in de markt, vooral Elstar, Jonagold en Boskoop, de eerste en de laatste bleven in volume afnemen.

Peren
Zuid-Afrika domineerde de markt: Williams Christ, Abate Fetel, Rosemarie en lokaal ook Cheeky, Celina en Packham’s Triumph waren toegankelijk. Het bredere overzeese aanbod werd aangevuld met de Chileense Abate Fetel- en Argentijnse Williams-producten.

Tafeldruiven
De markten werden adequaat bevoorraad met de overheersende Zuid-Afrikaanse en complementaire Peruaanse zendingen. Bevoorrading uit Namibië bleef aan belang inboeten. Daarentegen kwamen er nieuwe aanwinsten van Thompson Seedless, zowel uit Chili als India, bij.

Sinaasappels
Het seizoen is in volle gang, al waren de aangeboden hoeveelheden nog behoorlijk groot. Spanish Lane Late en Navelate bleven qua volume terrein verliezen, terwijl Egyptische sapsinaasappelen, Navel Late en Turkish Washington Navel, de aanvoer opnieuw stabiliseerden.

READ  Nederlandse regering kondigt nationale lock-out aan te midden van Omicron-opstand

Kleinere citrusvruchten
Het seizoen eindigde met een zwakke belangstelling en afnemende zendingen van alle herkomst. Zelfs de plotselinge weersverandering kon het bedrijfsleven geen grote impuls geven. De beschikbaarheid van Israëlisch, Spaans en Marokkaans fruit was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Citroenen
De aanvoer uit Spanje bleef beperkt als gevolg van de weersomstandigheden, maar ze bleven de Turkse offloads domineren. Groot Spaans fruit in de presentatie uit de jaren 90 was vanaf donderdag in Frankfurt verkrijgbaar.

Bananen
In de regel stemden de rijpers hun aanbod af op de vraag, zodat er qua prijs weinig gebeurde. Van tijd tot tijd waren er echter lichte prijsverlagingen voor tweede of derde merken.

Bloemkool
Franse en Italiaanse leveringen domineerden het toneel. De eerstgenoemden breidden hun totale bevoorrading uit naar de markten. Spaanse en Belgische artikelen vulden het assortiment aan, maar kwamen slechts selectief binnen. De leveringen vanuit Spanje waren deze week aanzienlijk beperkt.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. De lokale aanwezigheid was duidelijk beperkt; uiteraard correleerde de toegenomen vraag van voedingsretailers met de oogstverstoringen als gevolg van het regenachtige weer in het zuidoosten van Spanje. Over de hele linie stegen de beoordelingen aanzienlijk voor goede en verse kwaliteiten.

Tomaten
Het aanbod sloot deze week weer niet aan bij de stevige vraag en daardoor bleef de marktsituatie voor bijna alle rassen krap. De prijs van pluimtomaten, die populair zijn bij kopers, stegen weer, het merendeel kwam uit Spanje, Turkije, Nederland, België en Italië. Duitse pluim- en cherrytomaten werden op de groothandelsmarkten in Frankfurt op de markt gebracht, eerstgenoemde ook in München.

READ  Een nieuwe kijk op de Hollandse meesters

Zoete pepers
De aanwezigheid van Nederlandse en Belgische kavels breidde zich uit. Ondertussen nam het belang van Spanje merkbaar af. Soms probeerden distributeurs Spaanse artikelen snel te huisvesten door middel van kortingen, wat uiteindelijk een negatief effect had op de prijzen van Nederlandse producten.

Asperges
De markten werden ruim voldoende bevoorraad met huiswit en soms speren. Griekenland, Nederland, Italië en België rondden de handel af met wit en paars aanbod. Hoewel het seizoen nog in de kinderschoenen stond, waren er dankzij dubbele of zelfs driedubbele afdekkingen en goede externe teeltomstandigheden in de afgelopen weken toch al wat binnenlandse producten beschikbaar.

Bron: BLE