mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse advocaten slepen Frendex voor EU-rechtbank voor pushback

EU-grensagentschap Frontex wordt door Nederlandse advocaten voor de Europese rechtbank gedaagd die schadevergoeding eisen voor een Syrisch gezin dat in 2016 uit Griekenland werd gedeporteerd.

“Wat we presenteren is respect voor de rechtsstaat, het is wat ons betreft geen linkse of rechtse kwestie”, zei advocaat Philip Schuller woensdag (20 oktober) tijdens een online discussie.

Sheller, samen met co-Lisa-Marie Gomb, daagt het in Warschau gevestigde bureau uit in een zaak die bijna vier jaar geleden begon.

In oktober 2016 arriveerde een Syrisch/Koerdische familie op de Griekse eilanden met kinderen van 2, 5 en 7 jaar.

Ze zochten hun toevlucht. Aanklagers zeggen dat het gezin naar verluidt naar Athene is gebracht vanwege de kwetsbare situatie.

Maar ze werden in plaats daarvan overgebracht op een door Frendex uitgevoerde retourvlucht en teruggestuurd naar Turkije.

Tijdens de vlucht kregen ze het bevel om niet individueel met de bewakers te gaan zitten praten, wat paniek veroorzaakte bij hun kinderen.

Na de landing in Turkije werd het gezin twee weken vastgehouden voordat het naar Noord-Irak vertrok uit angst om naar Syrië te worden gestuurd.

Aanklagers dienden in januari 2017 een klacht in bij Frontex.

“Frontex is het ermee eens dat de behandeling van kinderen tijdens de vlucht onaanvaardbaar is”, zei Gomp.

“Echter, Frontex Griekenland is de enige die de schuld op zich neemt”, zei hij.

Gombe zei dat de in Luxemburg gevestigde rechtszaak zou proberen te beoordelen of Frontex in dergelijke gevallen verantwoordelijk was voor mensenrechtenschendingen.

In 2016 verplichtte het mandaat van Frontex om elementaire zorgvuldigheid te bewerkstelligen alvorens een operatie uit te voeren, de prestaties ervan te monitoren en vervolgens de voltooiing ervan te evalueren.

READ  'Huidige wet op intimidatie werkt vaak niet', zegt wetgever - Radio Free Asia

“We zijn herhaaldelijk gevraagd om documenten aan Frontex te verstrekken, waaruit blijkt dat ze daadwerkelijk voldoen aan de verplichtingen van deze relevante zorgvuldigheid”, zei hij, erop wijzend dat het bedrijf de rapporten moet opstellen.

“Geen van deze rapporten is door Frontex verstrekt”, zei hij.

“Frontex ontvlucht deze mensen blindelings van Griekenland naar Turkije en neemt dan het standpunt in van ‘nou, het geeft Griekenland de schuld'”, voegde hij eraan toe.

Hij merkte bijvoorbeeld op dat Frontex-functionarissen ervoor moeten zorgen dat het terugtrekkingsbesluit wordt verleend.

Als ze hun werk goed hadden gedaan, zouden ze hebben beseft dat het gezin zo’n beslissing niet kreeg.

schade

Dit is niet de eerste zaak tegen Frontex bij het Europese Hof van Justitie. Maar dit is de eerste keer dat advocaten om schadevergoeding vragen.

In de zomer heeft Front-Lex een andere rechtszaak aangespannen om Frontex uit Griekenland terug te trekken.

In Griekenland zijn in de loop der jaren honderden pushback-gevallen gedocumenteerd, te midden van voortdurende ontkenningen door Athene.

Een andere recente zaak die eerder deze maand door de ngo, de Refugee Support Agency (RSA), werd ingediend, beweert dat de Griekse autoriteiten een Syrisch gezin over de grens naar Turkije hebben geduwd – ondanks een bevel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De Europese Commissie dringt er van haar kant bij Griekenland op aan om een ​​onafhankelijke monitor in te stellen.

Griekenland heeft te horen gekregen dat het een monitor moet opzetten als het toegang wil tot 15 miljoen euro extra EU-financiering voor grensbeheer.

READ  Atlanta's stroopwafelkar serveert smakelijke Nederlandse lekkernijen

De socialistische S&D-fractie roept nu woensdag in een brief aan Ursula van der Leyen de commissie op om EU-gelden te combineren met respect voor mensenrechten als het gaat om kortingen.

“We hopen dat deze aanpak van toepassing zal zijn op volledige migratie- en asielfondsen. Op zijn minst, zolang er voldoende bewijs is voor de Commissie, zullen de ontheffingen worden opgeschort en zullen de landen die betrokken zijn bij de organisatorische pushback volledig voldoen aan de EU- en internationaal recht op dit gebied”, zei hij.

De brief komt terwijl de EU-leiders en de regering op de EU-top die donderdag begint, illegale pushbacks onder EU- en internationaal recht bespreken.