mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands elftal opent WK niet meer; Knutselen is “opmerkelijk” zegt Van Gaal

De nationale voetbalteams heren uit Nederland en Senegal spelen de openingswedstrijd van het WK niet meer. In plaats daarvan opent het toernooi een dag eerder met de wedstrijd van gastland Qatar tegen Ecuador. De Nederlandse manager Louis van Gaal was verrast door de late wissel en zag zowel plussen als minnen aan de verhuizing.

Wereldvoetbalbond FIFA paste het schema aan zodat de festiviteiten bij de start van het wereldkampioenschap ook het team van het gastland zouden omvatten. Oorspronkelijk zou Oranje het toernooi op maandag 21 november in de vroege namiddag openen met hun groepswedstrijd tegen Senegal. Dat zou enkele uren later gevolgd worden door Qatar – Ecuador. Die laatste is nu een dag naar voren geschoven.

De aanvangstijd van de wedstrijd Oranje is gewijzigd van 11.00 uur CET naar 17.00 uur. De openingswedstrijd op zondag 20 november begint ook om 17.00 uur, dat is 19.00 uur lokale tijd. Door de wijziging duurt het WK een dag langer dan gepland, van 20 november tot 18 december.

Met de verandering blijft het WK-gebruik dat het gastland of de titelverdediger in de opener speelt intact. Qatar wilde ook ’s avonds spelen vanwege de vuurwerkshow die aan de wedstrijd voorafgaat. In het oorspronkelijke schema zouden Nederland en Senegal aan het toernooi beginnen, gevolgd door een duel tussen Engeland en Iran. Die wedstrijd wordt zoals gepland om 14.00 uur gespeeld en wordt gevolgd door de Verenigde Staten tegen Wales om de tweede dag van het toernooi af te sluiten.

Van Gaal: Wijziging WK-schema ‘opmerkelijk’

De Nederlandse herenbondstrainer Louis van Gaal zei voor- en nadelen te zien in het aangepaste schema van de ploeg. “Het is opmerkelijk dat er zo kort voor het toernooi nog aan het wedstrijdschema wordt gesleuteld”, aldus de trainer. “Het is gunstig voor ons dat het op de nieuwe tijd niet zo warm is in het stadion, want dan is de zon al onder. Maar aan de andere kant – en dat vind ik belangrijk – onze groepsgenoten, Ecuador en Qatar, hebben nog één rustdag in aanloop naar de tweede groepswedstrijd.”

READ  Een Nederlandse robot detecteert en verwijdert zieke bollen

Van Gaal denkt niet dat de supporters die in Nederland kijken, moeite zullen hebben met de aanpassing. “Je krijgt om vijf uur ’s middags net iets meer zin in een voetbalwedstrijd dan op maandagochtend om elf uur”

De verschuiving heeft ook gevolgen voor Huis van Oranje, het grootschalige fanevenement dat de KNVB organiseert voor wie in Nederland blijft. Op 21 november stond de vertoning van de eerste wedstrijd gepland in AFAS Live in Amsterdam. De Nederlandse voetbalbond verwacht dat dit voorlopig niet voor onoverkomelijke problemen zal zorgen.