Nederland heeft samen met 150 militairen een Nederlands luchtafweerraketsysteem naar Slowakije gestuurd.
Het raketsysteem wordt gestuurd vanuit de luitenant-generaal Best Barracks, een geleide raketbasis van de Koninklijke Landmacht in Limburg.
De Nederlandse militairen worden naast Duitse militairen gestationeerd op vliegbasis Sliac, terwijl het raketsysteem zeker zes maanden in de buurt zal staan voor het geval de situatie in Oekraïne verslechtert.
Volgens de ministerie van defensiegeciteerd door NL Times, het raketsysteem en soldaten werden gestuurd om “het NAVO-verdragsgebied en de bevolking te beschermen tegen mogelijke inkomende raketten”.
Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen sprak met de militairen over de inzet. “Je verdedigt straks een deel van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. Dat is een zeer serieuze opdracht’, zegt hij.
“Ik denk dat de capaciteit voldoende afschrikkend is om te voorkomen dat er wordt geschoten. Als dat zo is, dan weet ik dat u goed bent opgeleid en samen met de Duitsers de klus zult klaren. Ik weet dat NAVO-partners op ons kunnen rekenen. Wees veilig! ” hij voegde toe.
Deze voorbereidingen zijn aan de gang sinds 8 maart, toen het ministerie van Defensie aankondigde dat soldaten en een raketsysteem naar Slowakije zouden gaan met Duitsland “aan de leiding” om versterking van de oostelijke flank van het NAVO-gebied, schreef de NL Times.
Ook zal Nederland op verzoek van de NAVO S-300 luchtafweersystemen naar Oekraïne sturen. “Dat staat los van het besluit van Slowakije om het S-300 luchtafweersysteem aan Oekraïne te leveren”, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het Nederlandse mediabedrijf NOS.
“Zelfs als Slowakije zou besluiten het niet te doen, zou Nederland toch naar Slowakije gaan met het Patriot-luchtverdedigingssysteem”, aldus de woordvoerder.
More Stories
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld
Nederlandse chipfirma ASM investeert US $ 100 mln in S. Korea voor uitbreiding van faciliteiten