juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders sluiten zich aan bij COP26-akkoord om financiering voor fossiele brandstoffen in het buitenland stop te zetten

Op 31 augustus 2019 leggen kolenboten aan over de Mahakam-rivier in Samarinda, in de provincie Oost-Kalimantan, Indonesië. REUTERS / Willy Kourniavan

Amsterdam, 8 november (Reuters) – Nederland zei maandag dat het de handen ineen zal slaan met landen die op de COP26-klimaattop hebben toegezegd om de publieke financiering voor nieuwe fossiele brandstofprojecten in het buitenland tegen het einde van volgend jaar op te schorten.

De Verenigde Staten, Canada en 18 andere landen beloofden vorige week om te besteden aan schone energie in plaats van fossiele brandstoffen, maar Nederland steunde hen niet meteen. Lees verder

Nederlandse bouw- en grondverzetbedrijven zijn actief betrokken bij grote olie- en gasprojecten over de hele wereld en helpen met ongeveer 4,5 miljard euro ($ 5,2 miljard) aan door de Nederlandse overheid gegarandeerde schuldrisicoverzekering.

De Nederlanders zeiden aanvankelijk dat het besluit om deze steun op te schorten moet worden genomen door een nieuwe regering, die meer dan zeven maanden na de laatste verkiezingen nog moet worden gevormd. Lees verder

Maar dat standpunt is de afgelopen dagen veranderd, omdat oppositiepartijen en klimaatactiegroepen hebben benadrukt dat de nieuwe regeringscoalitie hetzelfde zal blijven als nu.

“De klimaattop is nu voorbij, dus het heeft geen zin om dit besluit uit te stellen”, zegt premier Mark Rutte maandag tegen de NOS-omroep.

De landen die vorige week de belofte ondertekenden, investeerden van 2016-2020 gemiddeld bijna $ 18 miljard per jaar in internationale projecten voor fossiele brandstoffen, volgens een internationale analyse zonder winstoogmerk.

Maar hoewel China, Japan en Zuid-Korea de grootste voorstanders zijn van buitenlandse projecten voor fossiele brandstoffen in de G20, is er geen steun van Aziatische landen voor de deal. ($ 1 = 0,8655 euro)

READ  Pierce Scientific Dutch Innovative Technology Venture kondigt strategisch partnerschap aan met VFA Solutions

Verslag van Bart Meizer; Bewerking door Alex Richardson

Onze normen: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.