juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland versnelt corona-boostercampagne, verkort wachttijd tot drie maanden

Mark Rutte tijdens een persconferentie. Foto: Onderdeel Matt ANP

Nederland staat op het punt om zeer snel te beginnen met het toedienen van boostervaccins tegen het coronavirus en de vertraging te verkorten van zes maanden tot drie maanden na de laatste reguliere dosis.

Dat betekent dat iedereen vanaf 18 jaar medio januari een bijbaantje krijgt aangeboden, vertelde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonke dinsdagavond op een persconferentie.

De Zhang zei dat de beslissing om deze ‘mega-operatie’ te lanceren het gevolg was van onzekerheid die werd veroorzaakt door het Omigron-virus. ‘We versnellen echt de booster die nodig is voor Omigran’, zei hij tegen verslaggevers.

Tot nu toe heeft meer dan 80% van de 80-plussers prikkels gekregen, maar het algemene opnamepercentage is 65%, zei De Zhang.

‘We maken ons echt zorgen over 11% [of Dutch residents] Degenen die nog niet zijn ingeënt, ‘zei hij. ‘Hoewel Omigron een milde ziekte veroorzaakt, gaat het heel snel en kan het een impact hebben op de ziekenhuisopname.’

Op basis van recent onderzoek naar de Omicron-variant rapporteren gezondheidsadviseurs van de overheid vrijdag of er verdere maatregelen nodig zijn om de verspreiding tegen te gaan. “We weten er nog steeds niet genoeg van”, zegt De Zhang. ‘Maar het is beter bestand tegen het immuunsysteem en er wordt een nieuwe golf verwacht.’

De Zhang zei dat Omigron nu verantwoordelijk is voor 1% van de gevallen in Nederland en 3% in Amsterdam.

Nieuwe activiteiten

Zoals verwacht, de De regering kondigde aan Huidige activiteiten – inclusief sluiting om 17.00 uur voor cafés, bars en theaters – worden verlengd tot 14 januari en basisscholen Een week voor kerst gesloten. De verwachting is dat deze aanstaande maandag of dinsdag zal sluiten. Dit is om hen de tijd te geven om de zorg voor de kinderen van essentiële werknemers te organiseren.

READ  Witwassen van geld tiert welig in de Nederlandse paardenhandel, zeggen belastingambtenaren

Premier Mark Rutte zei dat het besluit is genomen vanwege de verspreiding van het coronavirus onder schoolkinderen en om oudere familieleden te beschermen.

“We denken dat het een impact zal hebben op kinderen en gezinnen”, zei hij. “Maar als het niet anders kan, dring ik er bij ouders op aan om geen gebruik te maken van de spoedeisende kinderopvang en op kinderen te passen bij grootouders. Ik besef hoeveel we van ouders, leerkrachten en werkgevers vragen.

De premier zei ook dat er geen garantie was dat de scholen vanaf 10 januari weer open zouden gaan zoals gepland.

Kerstmis

Rutte herhaalde het ‘dringende advies’ dat men met kerst niet meer dan vier gasten in huis mag hebben.

‘We moeten voorzichtig zijn dit jaar wanneer de behoefte om elkaar te zien hoog is’, zei hij. We moeten de relatie tussen 70-plussers en kinderen beheersen. Dat betekent dat kleinkinderen niet onder de kerstboom mogen worden geknuffeld.’

Rutte gaf vorige week commentaar op onderzoek waaruit blijkt dat het draagvlak voor de maatregelen van de overheid tegen het coronavirus altijd laag is. ‘Je kunt zeggen dat het logisch is, want het is genoeg voor iedereen’, zei hij. ‘Maar ik zie het als een poging om het beter te maken.’

Aan de andere kant toont onderzoek aan dat mensen nog steeds bereid zijn om de regels te volgen, en ze voelen dat hun gedrag impact heeft, zei hij.

14 januari

Het huidige activiteitenpakket loopt tot in ieder geval 14 januari. Wel zei Rutte dat nieuwe maatregelen eerder zouden kunnen worden ingevoerd. ‘Er is reden tot ongerustheid’, zei hij. ‘We moeten voorbereid zijn.’

READ  Nederlandse worstelaars strijden in Augsburg

Gevraagd naar wijzigingen in het huidige reisadvies, zei Rutte dat de Commissie Explosiebeheer van de regering mogelijke wijzigingen zal opnemen in haar aanbevelingen, die vrijdag worden gepubliceerd.

‘Binnen Europa vind ik het belangrijk dat we als geheel samenwerken’, zegt Rutte.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken hebben gedoneerd. Dankzij uw financiële hulp hebben wij onze berichtgeving over de coronacrisis in de avonduren en weekenden kunnen uitbreiden en u op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers kunnen we je geen eerlijk en accuraat nieuws en features geven over Nederlandse zaken. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog niet gedoneerd, maar wilt u dit wel graag doen, Dit kan via Ideal, Creditcard of PayPal.