april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Na de chaotische exodus worstelen Afghanen in Nederland om stabiliteit te vinden

NIJMEGEN, Nederland – Nematullah Ghosh Ahmadi en zijn vrouw Masouma Ibrahim hebben een e-mail van drie uur ontvangen om te beslissen of ze aan boord gaan van een vlucht naar Nederland en hun geboorteland Afghanistan verlaten.

Leven onder Taliban-heerschappij is geen optie voor een paar filmmakers die het geweld van de militante groep in Afghanistan al lang documenteren. Maar ze zeiden dat de beslissing niet hartverscheurend was. Ze namen hun belangrijke documenten, een videocamera en een paar handschoenen mee met hun baby – en ze vluchtten.

Van de ongeveer 2.000 Afghanen die deze zomer naar Nederland zijn gedeporteerd, is dhr. Ahmadi en mevr. Ibrahimi woont in een geïmproviseerd kamp in de jungle in de buurt van de oostelijke stad Nizhny Novgorod tijdens de hectische weken van de Amerikaanse exodus uit Afghanistan. Het kamp biedt onderdak aan ongeveer 1.000 uitgezetenen, die in gedeelde tenten wonen die weinig privacy bieden, hoewel het warm is, maar niet bestand is tegen de winterkou.

Onlangs hoorde men dat de ontruimers de komende weken zullen verhuizen, maar voor velen lijkt de hoop op veilige huisvesting voor de armste Nederlanders en vluchtelingen te verflauwen omdat ze nog geen permanente gemeenschapshuisvesting hebben.

De Nederlandse regering zei dat alle bewoners van het Nijmegan-kamp eind januari naar verschillende vluchtelingencentra zouden worden verplaatst, maar een functionaris van het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers zei dat de constructies containers, tenten en boten omvatten.

Alle Afghanen die in augustus zijn gedeporteerd, hebben al een verblijfsvergunning gekregen, waardoor ze de bureaucratische hoofdpijn die ze in sommige andere landen moeten doorstaan, hebben vermeden. Maar de onzekerheid over de huizen zorgt voor zoveel instabiliteit voor de Afghanen in het kamp dat ze, ondanks hun dankbaarheid aan Nederland, moeite hebben om zich te verzoenen met hun nieuwe leven voor het nemen ervan.

“Als je een boom neemt en hem ergens anders plant, zal hij leven, maar hij zal geen vrucht dragen”, zei hij. zei Ahmadi. “Mijn generatie had grote dromen om ons land beter te maken. Ik wilde nooit weggaan. ”

READ  Huizenprijzen stijgen in juli met 14,5% terwijl de markt blijft afkoelen

In een tijd dat Nederland verwikkeld was in een verhit debat over immigratie, heeft dhr. Ahmadi en mevr. Ook Ibrahimi kwam naar Nederland. De harde houding van het land ten aanzien van de kwestie heeft ertoe bijgedragen dat de Taliban medio augustus mensen uit Afghanistan hebben verdreven, zeiden critici, en het is steeds moeilijker geworden om meer Afghanen binnen te halen.

In Nederland vrezen politici, net als elders in Europa, een herhaling van de immigratiecrisis van 2015, waarbij meer dan een miljoen mensen, voornamelijk uit door oorlog verscheurde landen als Syrië en Afghanistan, asiel zoeken in de Europese Unie, wat een democratische recessie veroorzaakt.

De Nederlandse regering werd ervan beschuldigd niet snel te hebben gehandeld om veel Afghanen die in aanmerking kwamen voor asiel uit te zetten, en richtte zich aanvankelijk alleen op vertalers die met het Nederlandse leger hadden gewerkt in het kader van de NAVO-aanwezigheid in Afghanistan.

Zowel de ministers van Buitenlandse Zaken als van Defensie namen ontslag onder druk in het parlement over de kwestie, en de Nederlandse regering zette uiteindelijk enkele Afghanen uit die op sleutelgebieden hadden gewerkt, waaronder journalisten, in de dagen voorafgaand aan de terugtrekking van de VS.

Maar in oktober, als teken van de harde houding ten opzichte van asielzoekers, verscherpte de Nederlandse regering de criteria voor degenen die nog in Afghanistan waren, toen kiezers zich wendden tot extreemrechtse partijen die tegen grootschalige immigratie waren.

“We doen het weer”, zegt Leni Van Gogh van de Nijmeganse afdeling van VluchtelingenWerk, een liefdadigheidsinstelling. “Die Afghanen zijn onze verantwoordelijkheid.”

Ahmed Khalid Nawabi, een voormalig EU-politietechnicus in Afghanistan, zei dat een van zijn voormalige collega’s in oktober door de Taliban was vermoord. Volgens berichten in de media is in oktober ook een vertaler op de Nederlandse uitzettingslijst om het leven gekomen.

“Hoewel niet officieel bevestigd, is het geloofwaardig dat de vertaler in kwestie is vermoord”, schreven drie ministers. In een recente brief aan wetgevers,,Zei dat het niet mogelijk was om vast te stellen wie verantwoordelijk was.

Oppositiewetgever Kati Piri, die heeft opgeroepen om meer Afghanen naar Nederland te deporteren, noemde de Nederlandse reactie ‘beschamend’.

“De Nederlandse regering was erg voorzichtig om de deuren niet open te zetten voor nog meer Afghanen”, zei hij.

Sigrid Gock, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van zijn afzetting, trad in september af en steunde het optreden van de regering in het parlement. Maar hij erkende dat Nederland en andere landen een “blinde vlek” hadden in het onderschatten van hoe snel Afghanistan zou instorten.

Volgens de Europese Commissie hebben EU-landen tot nu toe 28.000 Afghanen gedeporteerd en beloofd nog 40.000 op te nemen. Nederland heeft toegezegd 3.159 Afghanen toe te laten, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er al slechts 2.000 uitgezet.

Amnesty International waarschuwt In een recent rapport Afghanen worden geconfronteerd met “sterke obstakels om veiligheid buiten het land te zoeken” en als ze ontsnappen, kunnen ze te maken krijgen met illegale repressie, detentie en deportatie in Europa en Centraal-Azië.

Asielzoeker Will Aigelboom zei dat andere Afghaanse asielzoekers die eerder of zonder accreditatie in Nederland aankwamen, in een “juridische puinhoop” werden achtergelaten, hoewel alle gedeporteerde Afghanen een verblijfsvergunning hadden.

READ  Geweld barst los in Brussel; Nederlandse politie arresteert ruim 30 | Wereldnieuws

Hun asielaanvragen zijn sinds deze zomer effectief opgeschort. “Meestal is de wachttijd voor een beslissing 18 tot 24 maanden”, zei hij. zei Igelboom. “Ik heb klanten die hier erg gefrustreerd over zijn.” Degenen die op de uitslag wachten, verblijven in opvangcentra van de overheidsinstantie.

Voor Afghanen die naar Nederland worden gedeporteerd, is het wachten op huisvesting moeilijk.

Sonja Globenberg, een woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Bevordering van Asielzoekers, zei dat immigranten gewoonlijk asiel krijgen binnen 14 weken nadat ze als vluchteling zijn erkend. Maar door het tekort aan huisvesting is het voor degenen die uit Afghanistan zijn verdreven, op geen enkel moment mogelijk om permanente huisvesting te vinden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt niet te weten hoe lang de Afghaanse evacués moeten wachten, aangezien momenteel 12.000 vluchtelingen uit verschillende landen in de rij staan ​​voor huizen.

De autoriteiten in Nijmegen konden Afghaanse kinderen uit het Nijmeegse kamp echter inschrijven op lokale scholen. Ongeveer 300 Afghanen tussen de 5 en 11 jaar gingen in de laatste week van oktober naar school. Met de hulp van gepensioneerde docenten leren ze Nederlands.

“Het zal een lange weg zijn om mijn leven weer op te bouwen”, zeiden Ferdinand, 40, een fotograaf uit Kabul, die vroeg of hij alleen met zijn voornaam kon worden geïdentificeerd, en zijn zoon Subanallah, die naar een plaatselijke school gaat. “Maar ik hoop dat dit een kans is voor mijn zoon.”

De 8-jarige Subanallah lijkt de toekomst in Nederland te omarmen.

Toen hem werd gevraagd naar zijn droombaan, zei hij dat hij ooit de leider van het land wil worden.

Dhr. die bij de EU-politiedienst werkte. De Nawab zei deze maand een belangrijke stap te gaan zetten in zijn nieuwe leven in Nederland en eind december te verhuizen naar een huis in Nijmegen.

“Ik heb geluk, mijn hoop heeft misschien geholpen”, zei hij. “Maar niet iedereen heeft een huis.”