april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Meghan en Harry krijgen gewapende bescherming van de staatspolitie | Koninklijk | Nieuws

Meghan zal Harry vergezellen op haar eerste reis naar Europa in twee jaar sinds het paar meer dan twee jaar geleden stopte als werkende royals. Hun reis naar de internationale spelen voor gewonde militaire veteranen in Den Haag wordt volgens bronnen en mediaberichten in Nederland beschouwd als een spraakmakende gebeurtenis die bescherming verdient door de DKDB Koninklijke en Diplomatieke Veiligheidsdienst van de nationale politie en een andere andere staatsveiligheidsdienst.

Het komt te midden van een juridische ruzie tussen Harry en de Britse regering over de weigering van het ministerie van Binnenlandse Zaken om hem automatische politiebescherming toe te staan ​​wanneer hij naar Groot-Brittannië komt of om de Metropolitan Police te betalen voor zijn veiligheid.

Harry, 37, heeft beweerd dat het niet veilig is voor hem of Meghan, 40, om terug te keren naar Groot-Brittannië met hun kinderen, Archie, twee, en de 10 maanden oude Lilibet, omdat de politie hier zijn privé-beveiligingsteam geen wapens laat gebruiken. of gebruik maken van nationale inlichtingendiensten.

Het is duidelijk dat de Nederlandse autoriteiten zijn team ook niet zullen laten doen, maar ze hebben de verantwoordelijkheid genomen voor de bescherming van hem en Meghan terwijl ze in Nederland zijn voor de wedstrijden, die zaterdag beginnen.

Het echtpaar, wiens relatie met de koninklijke familie is gespannen door een aantal controverses, zal momenteel naar verwachting niet naar Groot-Brittannië komen tijdens deze Europese reis om de koningin te zien voor haar 96e verjaardag.

Harry en Meghan, die in Groot-Brittannië van alle koninklijke verantwoordelijkheden zijn ontdaan nadat ze hun hogere functies hadden opgegeven, zullen tijdens hun verblijf in Den Haag niet bij de Nederlandse koninklijke familie blijven of op audiëntie gaan bij koning Willem-Alexander of koningin Maxima. Maar de koning wordt geacht de slotceremonie bij te wonen en zijn tante, prinses Margriet, is erevoorzitter van de spelen.

READ  Back on the road: Nederlandse muzikant San Holo brengt nieuw album uit en gaat op tour

Hun beslissing om de spelen bij te wonen heeft tot controverse geleid na hun weigering om naar de herdenkingsdienst van prins Philip in Westminster Abbey op 29 maart te gaan, terwijl ze vrijwel zeker ook politiebescherming zouden hebben gekregen.

Britse functionarissen zijn van mening dat hun veiligheidseisen en het risico bij elke gelegenheid moeten worden beoordeeld. Toen Harry vorig jaar april terugkeerde voor de begrafenis van zijn grootvader, werd het beschouwd als een spraakmakende gebeurtenis waarvoor hij politiebescherming zou moeten krijgen.

Maar toen hij afgelopen zomer naar Londen reisde om liefdadigheidsinstellingen te zien en een standbeeld van zijn overleden moeder prinses Diana in Kensington Palace te onthullen, besloten ze dat hij het niet rechtvaardigde.

Dai Davies, een voormalig hoofd van de koninklijke bescherming bij Scotland Yard, zei dat het idee dat Groot-Brittannië onveilig was voor Harry om te bezoeken “pure onvervalste onzin” was.

Hij zei dat Harry dezelfde risicobeoordeling zou krijgen als elke andere royal. “De meesten van hen krijgen nu geen volledige of zelfs maar halftijdse bescherming, dus de waarheid is dat het VK veel veiliger is dan de meeste andere plaatsen.

“En met veel respect, Harry is geen expert in beveiliging.”

De heer Davies zei dat als Harry vorige maand de herdenkingsdienst voor Philip had bijgewoond, hij beschermd zou zijn geweest omdat hij bij familieleden was. “Maar hij koos ervoor om dat niet te doen. Dat is zijn voorrecht’, zei hij.