juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Maleisië sluit zich op als Nederlander om sancties te versoepelen

De Maleisische autoriteiten hebben een “total lockout” van twee weken aangekondigd in een poging om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De beperkingen zullen volgende week in Nederland worden versoepeld.

Premier Muhaidin Yassin, die er bij de Maleisiërs op aandrong “thuis te blijven”, kondigde vrijdag laat aan dat “alle sectoren van de economie” vanaf 1 juni zouden worden gesloten, behalve die welke door de regering als essentieel worden vermeld in een lijst die binnenkort zal worden vrijgegeven.

Deze maatregelen scherpen wat momenteel van kracht is tijdens een lock-out die begin mei werd ingevoerd, en komen mogelijk overeen met de maatregelen die werden opgelegd tijdens de eerste lock-out van het land vorig jaar, waarbij de productie van fabrieken en plantages werd verboden.

Het BBP van Maleisië kromp in het tweede kwartaal met ongeveer 17 procent.

Het rapport van Muhaidin komt nadat het ministerie van Volksgezondheid een nieuw eendaags record van bijna 8.300 gevallen heeft aangekondigd, waardoor het dodental van het virus op vrijdag op 61 komt.

De laatste cijfers van in totaal 2.552 doden sinds het begin van de uitbarsting, met alleen al deze maand meer dan 1.000.

In een land met ongeveer 33 miljoen inwoners zijn sinds de eerste uitbraak begin vorig jaar meer dan een half miljoen gevallen van het virus gemeld.

Het ministerie noemt meer dan 70.000 gevallen als “actief”.

Inmiddels zijn ongeveer 1 miljoen mensen ingeënt.

Muhaidin zei dat de capaciteit van het ziekenhuis was uitgebreid, maar voegde eraan toe dat “de regering niet zal toestaan ​​dat het volksgezondheidssysteem instort”.

READ  Dutch Uncles kondigen nieuw album 'True Entertainment' aan, Titelnummer delen: Luister

Nu Nederland volgende week COVID-19-vergrendelingsoperaties vereenvoudigt, zal premier Mark Rutte bars en restaurants toestaan ​​om interieurs te bedienen en musea mogen vrijdag heropenen wat hij een ‘berekend risico’ noemde.

‘We gaan van gesloten behalve naar open’, zei hij tegen verslaggevers.

Naarmate de afgiftesnelheid van COVID-19-vaccins is versneld, zijn de infecties de afgelopen maand met meer dan de helft gedaald, waardoor de vergrendeling verder kan worden vergemakkelijkt, wat in de praktijk al bijna acht maanden in verschillende stadia is.

Dankzij eerdere stappen in de afgelopen weken konden middelbare scholen heropenen, met eten en drinken op de buitenterrassen tot 20.00 uur.

Bars en restaurants mogen nu binnen klanten bedienen en zijn open tot 22.00 uur.

Thuis mogen mensen vier bezoekers tegelijk ontvangen, meer dan de huidige twee.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jong zei dat de afname van het aantal infecties voornamelijk te wijten was aan vaccinaties.

“De helft van de 18-plussers had zijn eerste baan”, zegt De Jong.

De regering kondigde ook aan dat aanvullende beperkingen op 30 juni zouden worden opgeheven als de infecties op het huidige niveau blijven.

Vanaf die dag zijn sportcompetities toegestaan ​​en kunnen restaurants maximaal 100 personen bedienen en blijven ze open tot middernacht.

Thuis mogen mensen maximaal acht gasten ontvangen.