maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jacht naar verluidt gebouwd voor Bezos te groot voor Nederlandse brug

ROTTERDAM, Nederland (AP) – Een plan om een ​​onlangs gerestaureerde historische brug in het hart van de Nederlandse havenstad Rotterdam tijdelijk te ontmantelen, zodat een enorm jacht, naar verluidt gebouwd voor Amazon-oprichter Jeff Bezos, de Noordzee kan bereiken gewoon zeilen.

Berichten deze week dat de stad al had ingestemd met het uit elkaar halen van de Koningshavenbrug, plaatselijk bekend als De Hef, wekte woede op met een Facebook-evenement dat mensen opriep om het jacht van miljoenen dollars met rotte eieren te bekogelen.

Een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde vrijdag echter aan The Associated Press dat, hoewel een scheepsbouwer een verzoek heeft ingediend om de brug in de zomer tijdelijk uit elkaar te halen, er nog geen vergunning is aangevraagd of verleend.

“Ik denk dat het gemakkelijk te begrijpen is waarom het zo controversieel is, omdat dit een heel mooie, onlangs gerestaureerde oude brug is”, zei de Rotterdammer Lizette Touber. “Het is echt ons erfgoed. En ik denk dat als de rijken kunnen betalen om het te openen, wat normaal niemand anders zou kunnen doen, je controverse krijgt.”

In een schriftelijke verklaring zei Aboutaleb, die op bezoek is in Colombia, dat zodra een aanvraag voor een vergunning is ingediend, deze zal worden beoordeeld op basis van onder meer economische impact, milieuoverlast en mogelijke risico’s voor de “monumentale structuur” van de brug .

“Als de vergunning is aangevraagd, kan de gemeente hierover een besluit nemen, kunnen details verder worden uitgewerkt en kan bij een positieve beslissing een plan worden gemaakt”, staat in de verklaring.

READ  Hong Kong wint, maar PNG gaat door terwijl Nederlanders Oeganda verpletteren

De gemeente weigerde commentaar te geven op wie het jacht in kwestie bezit of de scheepsbouwer te identificeren. Een e-mail die naar Amazon werd gestuurd om commentaar te vragen, bleef onbeantwoord.

De huidige Hef-spoorbrug werd in 1927 geopend voor treinen om de Maas over te steken en werd in 1993 buiten dienst gesteld toen deze werd vervangen door een tunnel. Publieke protesten hebben de sloop behoed en uiteindelijk onderging het een driejarige renovatie die eindigde in 2017. Het middengedeelte van de brug kan worden verhoogd om schepen eronder door te laten, maar blijkbaar niet hoog genoeg voor de masten van het nieuwe jacht.

Ton Wesselink, voorzitter van een Rotterdams historisch genootschap, vreesde dat een besluit om één jacht door de brug te laten een precedent zou scheppen voor andere.

“Wat we niet willen, is dat deze jachtkwestie de mogelijkheid opent voor scheepsbouwers om het op dezelfde manier te gebruiken”, zei hij in een e-mail aan AP.

Maar er waren stemmen van steun voor het voorstel.

“Ik denk dat het goed is. Laat Bezos een hoge prijs betalen. Het creëert werk. Ik zie alleen maar voordelen”, zegt Rotterdammer Ria van den Vousten.

“Als het betaald wordt en iedereen verdient wat, klaag dan niet. Niet praten, maar doen, zoals we in Rotterdam zeggen’, voegde ze eraan toe.

____

Corder berichtte vanuit Den Haag.

Copyright 2022 The Associated Press. Alle rechten voorbehouden.