juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Indonesië wil ‘Java Man’, kunst terug uit Nederlandse musea – Expat Guide to the Netherlands

Indonesië heeft Nederland gevraagd om ten minste acht kunstwerken en natuurhistorische collecties die tijdens het koloniale tijdperk zijn verworven, terug te geven, waaronder de overblijfselen van een monumentale mensachtige die bekend staat als ‘Java Man’.

Geïdentificeerd als het allereerste exemplaar dat ooit is ontdekt van een Homo erectus, een voorloper van de anatomisch moderne mens, is de “Java-man” het middelpunt van een belangrijke collectie in het Naturalis-museum in Leiden.

Het bestaat uit een dijbeen en het grootste deel van een schedel, ontdekt op het Indonesische eiland Java door de Nederlandse anatoom en geoloog Eugene Dubois in 1891-1892, toen Indonesië nog een kolonie van Nederland was.

Gevraagd naar het verzoek van Jakarta, zei de woordvoerster van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, Jules van de Ven, dinsdag dat Indonesië het verzoek “in de zomer” heeft gedaan.

Andere door Indonesië gezochte stukken in de Dubois-collectie zijn onder meer de teugels van prins Diponegoro, een Javaanse vorst die in de 19e eeuw tegen de Nederlandse koloniale overheersing was, en de zogenaamde “Lombok-schat” van gouden voorwerpen, het Nederlandse dagblad Trouw gemeld.

Ven zei dat een door de regering benoemde commissie in december een onderzoek zal starten en aanbevelingen zal doen aan de Nederlandse onderminister van Cultuur Gunay Uslu, eraan toevoegend dat hij geen tijdschema voor het werk kon geven.

Ven voegde eraan toe dat de Nederlandse regering “zeer constructieve” gesprekken heeft gevoerd met hun Indonesische tegenhangers.

“We spraken niet alleen over rendement, maar ook over samenwerking in wetenschappelijke studies en tentoonstellingen.”

Het Naturalis-museum vertelde Trouw dat het “de Indonesische claim begreep”, maar was verrast dat Indonesië natuurhistorische objecten op dezelfde manier als historische artefacten beschouwde.

READ  Hoge collegegelden weerhouden jonge Oekraïners ervan zich in te schrijven voor een Nederlandse universiteit

De Java-schedel zou niet zijn gevonden als Dubois er niet was geweest, voegde hij eraan toe.

Indonesië’s benadering van zijn voormalige koloniale meester volgt die van Afrikaanse landen die Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België onder druk zetten om historische of culturele voorwerpen terug te geven die tijdens hun heerschappij zijn geplunderd.

Nederland is de afgelopen jaren eindelijk begonnen te worstelen met de erfenis van het kolonialisme in voormalig Nederlands-Indië.

De archipel verklaarde zich in augustus 1945 onafhankelijk na drie eeuwen onder Nederlands bewind te hebben gestaan. De Nederlandse erkenning vond plaats in 1949 na vier jaar bloedige gevechten.

Nederland verontschuldigde zich in februari nadat uit een onderzoek bleek dat het Nederlandse leger tijdens de onafhankelijkheidsoorlog “systematisch en extreem geweld” gebruikte.