juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Homohuwelijk mogelijk voor Nederlandse koninklijke familie: PM-Manila Bulletin

Den Haag, Nederland – Nederland was het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk in 2001 legaliseerde, en nu breidt het dat recht eindelijk uit naar de koninklijke familie.

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat de troonopvolger kan trouwen met iemand van hetzelfde geslacht en zijn recht op erfgenaam niet opgeeft.

Een constitutioneel juristenboek over kroonprinses Amalia (17) vroeg wetgevers om de status-quo te bepalen nadat ze had gezegd dat ze in theorie van de erfgenaam zou worden verwijderd als ze met een andere vrouw zou trouwen.

“Het kabinet vindt dat de erfgenaam met iemand van hetzelfde geslacht kan trouwen en er is geen beperking op de wet die een erfgenaam toestaat om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen”, zegt Rutte dinsdag in een Kamerbrief.

“Daarom ziet het kabinet niet in dat een erfgenaam of koning afstand moet doen van de troon wanneer hij met een partner van hetzelfde geslacht wil trouwen.” Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, geboren in Argentinië, gaf geen commentaar op de affaire of haar persoonlijke leven in het algemeen.

Hoewel het homohuwelijk in Nederland al twee decennia legaal is, hebben koninklijke huwelijken parlementaire goedkeuring nodig.

Maar Rutte zei dat het “een beetje ingewikkeld” is of kinderen uit koninklijk huwelijken van hetzelfde geslacht in aanmerking komen voor hun opvolging.

“Er is een grondwet voor de erfgenaam, die mogelijk in strijd is met het familierecht”, zegt hij tegen de NOS.

De regering en het parlement kunnen het probleem onderzoeken als het zich voordoet, voegde hij eraan toe.

READ  Giovanni van Bronckhorst reflecteert op Rangers-lawaai en Nederlandse strijd

Nederlandse commentatoren prezen het besluit over een directe opvolger.

“Wat Rutte nu schrijft over de troonopvolger die van hetzelfde geslacht wil trouwen”, citeerde politiek commentator Fritz Wester door omroep RDL.

Het Nederlandse koningshuis probeert zich aan te passen aan de veranderende tijden.

Prinses Amalia zag in juni af van haar claim voor een jaarinkomen van 1,6 miljoen euro ($ 1,8 miljoen) omdat ze “in verlegenheid was gebracht” voordat ze volledige koninklijke verplichtingen op zich nam en andere studenten financieel in de problemen kwamen.


Meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief

Klik hier om je aan te melden