juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands Universitair Medisch Centrum bestelt Sectra’s digitale pathologieoplossing voor grootschalige primaire diagnostiek

25 maart 2022 – Internationaal IT- en cyberbeveiligingsbedrijf voor medische beeldvorming sectra heeft een digitaal pathologiecontract getekend met Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC) in Nederland. De oplossing stelt pathologen in staat om gevallen te beoordelen en samen te werken op een manier die niet mogelijk is met microscopen. Dit vermindert de variatie en verhoogt de efficiëntie in de primaire diagnostiek en verbetert daarmee de kankerzorg.

“Met de digitale pathologieoplossing van Sectra kunnen we deze integreren met ons leveranciersneutrale archief (VNA). Dat maakt het voor ons mogelijk om toegang te krijgen tot beelden uit verschillende diagnostische gebieden, wat ons een geïntegreerde workflow over afdelingen heen zal bieden. Het betekent dat we beter kunnen samenwerken en uiteindelijk nog betere patiëntenzorg kunnen bieden”, zei hij prof. dr. FJ (Folkert) van KemenadeHoofd Pathologie bij het Erasmus MC.

Door gebruik te maken van digitale afbeeldingen van weefselmonsters in plaats van fysieke objectglaasjes, stelt Sectra’s oplossing pathologen in staat onmiddellijk actuele en historische beelden en informatie te openen en te delen tussen afdelingen en ziekenhuizen en te profiteren van evoluerende technologie zoals AI. De digitale oplossing biedt pathologen assistentie bij kritische beslissingspunten, zoals het beoordelen of het uitvoeren van nauwkeurigere metingen. Het maakt ook beeldanalyse mogelijk, wat op zijn beurt de variatie vermindert en de precisie van taken zoals het tellen van cellen verbetert. Digitale toegang vergemakkelijkt verder second opinion en externe leesbronnen en maakt geïntegreerde diagnostiek mogelijk.

“Sectra’s eerdere ervaring met digitaliseringsprojecten voor volledige primaire diagnostiek binnen pathologie, zowel in Nederland als wereldwijd, zal een grote troef zijn en we kijken ernaar uit om deze stap samen te nemen om de kankerzorg te verbeteren”, aldus prof. dr. van Kemenade.

READ  Nederlandse Gezondheid Min. zegt dat het mogelijk is dat alle Covid-regels binnenkort verdwijnen

De oplossing van Sectra wordt geïntegreerd met omliggende IT-oplossingen zoals het laboratoriuminformatiesysteem (LIS) dat in het Erasmus MC wordt gebruikt. Het biedt pathologen een compleet overzicht van de patiëntgeschiedenis in één applicatie en maakt workflow-orkestratie mogelijk om de rapportageworkflow aan te sturen volgens subspecialismen, regels en prioriteiten. De leveranciersneutrale aanpak van de oplossing gaf het Erasmus MC ook de vrijheid om de scannerleverancier van hun keuze te selecteren.

Het contract werd ondertekend in maart 2022.

Voor meer informatie: www.sectra.com

Meer HIMSS 2022-inhoud