mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoge Raad oordeelt in het voordeel van Rusland, kent $ 50 miljard aan arbitrage toe aan oliemaatschappij

Vrijdag vernietigde de Hoge Raad een arbitraal vonnis van $ 50 miljard, waarbij Rusland werd gelast de aandeelhouders van de inmiddels ter ziele gegane olieproducenten te betalen. Het oordeelde dat de lagere rechtbank in Den Haag ten onrechte de bewering van Rusland dat “de partners in de procedure van het scheidsgerecht hadden gefraudeerd” had afgewezen. Het bureau van de Russische procureur-generaal verwelkomde de uitspraak, maar zei dat het “betreurenswaardig” was en dat het Hooggerechtshof de uitspraak niet in zijn geheel verwierp.

“Het Amsterdamse Hof van Beroep van de Russische Federatie legt de resterende controversiële kwesties onder internationaal recht uit… en verwacht uitgebreide maatregelen te nemen om de rechten en legitieme belangen van Russische belastingbetalers te beschermen”, aldus het kantoor in een verklaring.

Joegoslavsk, ooit een grote olieproducent, stortte in 2006 in na een meningsverschil met zijn president, Mikhail Kodarkovsky, over president Vladimir Poetin. Naarmate het conflict verhevigde, begon de regering miljarden dollars te eisen. In 2014 lanceerde een internationaal arbitragetribunaal een grootschalige aanval op de Joegoslavische regering en haar “uiteindelijk eigenaren” om Joegos failliet te laten gaan en zijn activa in beslag te nemen, terwijl tegelijkertijd Kodarkovsky uit de politieke arena werd verwijderd. door aandeelhouders.

Volledige uitspraak van het Hooggerechtshof

De hoge Raad Op een gegeven moment besliste hij in het voordeel van de Russische Federatie. Om praktische redenen stelt hij dat het Haagse Gerechtshof ten onrechte het argument van de Russische Federatie dat het scheidsgerecht de aandeelhouders heeft opgelicht en dus geen inhoudelijk oordeel heeft gegeven, heeft afgewezen. De arresten van het hof kunnen dan ook niet in stand blijven.

Het Hooggerechtshof heeft andere klachten van de Russische Federatie afgewezen. Klachten van de Russische Federatie met betrekking tot de uitleg van de voorwaarden van het contract waarop het scheidsgerecht is gebaseerd op zijn rechtsmacht en de klacht dat het scheidsgerecht zijn opdracht niet heeft uitgevoerd, hebben betrekking op de ander. Na verwerping door de Hoge Raad is de beslissing van het Hof van Beroep in deze zaken definitief.

Afbeelding: AP

READ  Nederlandse MotoGP: Quartaro: Je hebt snelheid en consistentie nodig, dit jaar zijn we allebei | MotoGP