april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van Facebook als het de omgang met privégegevens niet verbetert

Het kabinet stopt met het gebruik van Facebook als het socialemediaplatform de omgang met gevoelige persoonsgegevens niet verbetert, zegt staatssecretaris Alexandra van Hufflen, die digitaliseringszaken voor het kabinet behandelt. Het bedrijf dat een contract heeft gesloten om het privacybeleid van Facebook te onderzoeken, zei dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf aan alle vereisten zal voldoen. De kans is dan ook groot dat de overheid zich op termijn terugtrekt uit het social media platform.

De staatssecretaris zegt dat ze vindt dat de gegevens van Facebook-gebruikers niet voldoende beschermd zijn. Het is onduidelijk hoe hun gegevens worden verwerkt en bij wie ze terechtkomen. Het risico bestaat dat gevoelige persoonsgegevens terechtkomen bij beveiligingsdiensten in de Verenigde Staten, waar het moederbedrijf van het platform, Meta, is gevestigd.

Het kabinet wil niet verantwoordelijk zijn voor de risico’s die inwoners van Nederland lopen als ze de vele Facebookpagina’s van de Nederlandse overheid bezoeken. Daarom heeft Van Hufflen het socialemediabedrijf gevraagd een lange lijst met maatregelen door te voeren. Een daarvan is om te stoppen met het opslaan van gegevens in de VS van gebruikers in Nederland wanneer ze Facebook-pagina’s van de overheid bekijken. Ook deze gegevens mogen uiterlijk een week na het verzamelen worden verwijderd.

De staatssecretaris zegt hierover in overleg te zijn met Meta. Volgens de auteurs van het rapport is het “onwaarschijnlijk” dat al deze maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. “Als de risico’s niet voldoende worden weggenomen, zit er niets anders op dan te stoppen met het gebruik van Facebook-pagina’s van de overheid”, aldus Van Hufflen.

READ  Nederlandse straten zijn verlaten als Snap Christmas begint op Govt Lockdown

Meta zei in reactie dat het rapport waarnaar de staatssecretaris verwijst, niet goed weergeeft “hoe Meta, ons beleid en onze tools werken”. Daarnaast worden belangrijke aspecten van de wet verkeerd geïnterpreteerd, aldus het socialemediabedrijf. Ook het moederbedrijf van Facebook zegt zich aan de wet te houden en transparant te zijn over hoe gegevens worden verwerkt.

Stoppen met Facebook heeft ook grote nadelen, erkende ze. Het veelgebruikte social media platform is voor de overheid een belangrijk kanaal om met burgers te communiceren. De staatssecretaris zegt ook te onderzoeken wat de gevolgen zijn als de overheid Facebook niet meer gebruikt en onderzoekt alternatieven.

Nederland zou niet het eerste land zijn waarvan de overheid stopt met het gebruik van Facebook. De gegevensbeschermingsautoriteit in Duitsland nam begin dit jaar een soortgelijk besluit. Dit was voor Van Hufflen aanleiding om onderzoek te doen als onderdeel van de nieuwe strategie van het kabinet om strenger om te gaan met sociale media.