juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Grensoverschrijdend gedrag bij Nederlandse politie neemt af;  Nog steeds boven het gemiddelde

Grensoverschrijdend gedrag bij Nederlandse politie neemt af; Nog steeds boven het gemiddelde

Het aantal politieagenten dat grensoverschrijdend gedrag ervaart in de politieteams is de afgelopen jaren met maar liefst 6 procent afgenomen. Maar de percentages zijn nog altijd hoger dan de landelijke gemiddelden onder werknemers, meldt de politie in een verklaring.

In totaal hebben 32.358 politieagenten het medewerkersonderzoek 2020/2021 ingevuld. Van hen gaven 6.711 aan grensoverschrijdend gedrag te ervaren. Twaalf procent meldde pesten, 12 procent intimidatie, 6 procent discriminatie, 4 procent ongewenste seksuele toenadering en 0,3 procent fysiek geweld. Deze percentages zijn 6 tot 2 procent lager dan het vorige medewerkersonderzoek in 2016/2018.

“Op zich is het goed dat collega’s minder grensoverschrijdend gedrag ervaren”, zegt plaatsvervangend politiechef Liesbeth Huyzer. “Maar in absolute aantallen gaat het om veel collega’s die hiermee te maken hebben. Elke zaak is er een te veel.”

In bijna elk politieteam komt grensoverschrijdend gedrag voor, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat het grensoverschrijdend gedrag continu of frequent voorkomt. Maar het blijft nodig om het probleem aan te pakken, aldus Huyzer.

Ze benadrukte dat politiewerk het risico op dit soort gedrag vergroot, omdat de politie onder meer mentale druk staat dan het landelijk gemiddelde. Het politiewerk is veeleisend, met een sterke vertrouwensfactor. “Daardoor is er binnen de politie een familiecultuur ontstaan ​​waarin het soms lastig is om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag.”

De politie doet daarom extra inspanningen om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken tussen collega’s en met leidinggevenden. Alle politieteams moeten een plan maken waarin staat wat ze doen om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Ook de politie werkt aan het vergroten van diversiteit. “Het is algemeen bekend dat grensoverschrijdend gedrag sneller optreedt in monoculturen”, aldus de politie.

READ  Dutch Mills: Terugkeer van de Nederlandse molenaar | Internationale

“Binnen alle organisaties komt grensoverschrijdend gedrag voor”, zegt Huyzer. “Maar juist bij de politie tast het direct onze rechtmatigheid aan. Het is onze taak om op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag. En tegelijkertijd zijn we ook gewoon mensen. Waar mensen samenkomen, zie je helaas ook ongewenst gedrag als pesten ., discriminatie en intimidatie, al dan niet seksueel. Dat doe je niet, dus je moet je uiterste best doen om het te voorkomen.”