juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gasunie ontwikkelt Nederlands waterstoftransportnetwerk

30 juni (Renewables Now) – Het Nederlandse energienetwerkbedrijf Gasunie zei woensdag dat het de komende jaren een landelijk transportnetwerk voor waterstof gaat ontwikkelen, bouwen en exploiteren.

Gasunie zal eerst verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling, recycling van bestaande aardgasleidingen om circa 85% van het nieuwe netwerk aan te leggen en vervolgens de rol van transmissiesysteembeheerder (TSO) op zich nemen. Het gaat zich bezighouden met opslag en import van waterstof.

Bovendien gaat de Nederlandse minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, onderzoeken of Gasunie ook de rol van netbeheerder op zee kan vervullen, gezien de verwachte groei van de offshore waterstofproductie in de Noordzee.

Het bedrijf laat weten dat het waterstofnetwerk de komende jaren zeehavens gaat verbinden met grote industriële clusters in Nederland, maar ook met opslaglocaties. Daarnaast omvat het project de uitvoering van verbindingen met Duitsland en België.

“Gasunie is zeer positief over de waterstofplannen die minister Jetten vandaag heeft aangekondigd. Wij geloven dat waterstof een grote rol gaat spelen als energiedrager van de toekomst. We starten nu met de aanleg van het openbare waterstofnetwerk in Nederland, wat een mooie impuls zal zijn voor de transitie naar een duurzamer energiesysteem”, aldus CEO Han Fennema.

Word nu lid van de gratis dagelijkse nieuwsbrief van Renewables Now!

READ  3 potentiële Nederlandse assistenten met United connectie voor Erik ten Hag om uit te kiezen