juli 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Echt grote daling Nederlandse komkommerproductie pas in februari en maart verwacht”

“Echt grote daling Nederlandse komkommerproductie pas in februari en maart verwacht”

De huidige hoge energiekosten zullen deze winter ongetwijfeld invloed hebben (en verder) op de Nederlandse komkommerteelt. Het is echter een kwestie van discussie wanneer dit het duidelijkst bekend is.

Rabobank is een multinationale bank- en financiële dienstverlener gevestigd in Nederland. De productie in december/januari zal naar verwachting dalen tot het laagste niveau in vier jaar. Het veredelingsbedrijf van BASF is sterk in gloeiende wintercultivars. Renz Musers, salesexpert EMEA Cucumber legt uit dat het anders tegen dingen aankijkt.


Geteeld onder BASF’s High Power type lampen.

“Rabobank voorspelt dat de productie in januari en februari zal afnemen, maar in die twee maanden zullen boeren die echte wintergewassen telen veel invloed/bepalend zijn voor de productie. Deze planten ze in oktober en november. Voor langere komkommers is het terrein erg gelijkaardig. seizoen 2020/2021”, zei hij. Hij begint.

“Sommige boeren zijn gestopt, maar dit seizoen komen er nieuwe bij. Dus we denken dat het areaal hetzelfde zal zijn. Sommige boeren zullen echter wat minder productief zijn vanwege het lage licht. Het terrein was klein.”

Renz zag ook een daling van ongeveer 40%. Dat wordt geschat voor de teelt van tomaten onder de lampen. “Ik denk dat het in komkommer minder zal zijn”, zegt hij. Rens zegt dat het winterproductieareaal voor snacks en minikomkommers iets kleiner is dan vorig seizoen. “Maar ik denk dat het meer is dan vier jaar geleden.”

Transformatie van traditionele teelt
Renz ziet dat de traditionele teelt sterk aan het veranderen is. “De teelt gebeurt later. Daarom denk ik dat de productiedaling in februari en maart erg hoog zal zijn. Die zal snel afnemen, naar een beduidend lager niveau”, legt hij uit.

READ  Nederlandse man die Amanda Todd sextorpedeerde wordt vandaag veroordeeld

De huidige hoge energieprijzen blijken nu al effect te hebben. Renz en zijn collega’s zien bedrijven voor moeilijke keuzes staan. Ze moeten soms moeilijke beslissingen nemen. “In de meest extreme gevallen heb ik helaas gezien en gehoord dat plantentelers besloten de planten weg te gooien.”

“Steeds meer boeren stellen het planten uit. De toestand van de energiemarkt is erg onvoorspelbaar. De afgelopen maanden is er veel schommelingen geweest. Dat wil zeggen, de situatie verandert van week tot week, soms. Net als de keuzes van boeren, doen ze waar ze uiteindelijk zal doen”, besluit Renz.


Klik hier om de statistieken van Rabobank 2017 te bekijken.

Midden– Tijdweergaven
Rabobank biedt verschillende middellange termijn displays aan. Bij de huidige hoge prijzen voorspelt de bank dat de wintergewassen grotendeels zullen verdwijnen. Dat wil zeggen, op een paar supermarkten na die zich voortdurend willen onderscheiden. Of de energieprijzen kunnen dalen tot niveaus net voor september 2021 of iets hoger. Dan kan de productie weer terug naar afgelopen winter. Zolang het prijsverschil tussen licht geteelde komkommers en import acceptabel is, zullen Nederlandse supermarkten gretig meedoen.

Derde blik – Verdere ontwikkeling Nederlandse winterteelt vanaf 2022/2023. Dat vereist volgens de bank zowel lagere energiekosten als een hogere export. De bank ziet een zeer laag groeipotentieel voor de verkopen in Nederland. Dit komt omdat de grote supermarktketens niet willen dat hun komkommerprijzen hoger zijn dan de prijs van hun concurrenten.