mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De prijsregels van de Apple App Store zijn concurrentieverstorend, aldus een Nederlandse waakhond

De Nederlandse Anti-Confidence Commission heeft geconstateerd dat de regels van Apple dat softwareontwikkelaars hun applicatiebetalingssysteem moeten gebruiken, concurrentiebeperkend zijn en bevolen wijzigingen aan te brengen, zeiden vier mensen die bekend waren met de zaak in een recente regelgevende tegenslag voor de iPhone-maker.

Er zijn al lang klachten van ontwikkelaars dat Apple’s off-store betalingsbeleid, met name app-ontwikkelaars, commissies van 15 procent tot 30 procent vereist, exclusief voor het betalingssysteem.

Een Nederlands onderzoek naar de vraag of Apple’s praktijken misbruik hebben gemaakt van een dominante marktpositie, werd in 2019 gelanceerd, maar is sindsdien geschrapt met als doel zich vooral te concentreren op datingmarkttoepassingen.

Ze bevatten een klacht van Match Group, de eigenaar van de populaire datingservice Tinder, die beweert dat de regels van Apple rechtstreeks contact met zijn klanten over betalingen belemmeren.

De Nederlandse Commissie voor Consumenten en Markten (ACM) maakte haar besluit vorige maand bekend aan het Amerikaanse technologiebedrijf en zei dat Apple de eerste hopeloze toezichthouder was die constateerde dat het bedrijf misbruik had gemaakt van marktmacht in de App Store, ondanks uitdagingen in verschillende markten.

De ACM legde Apple geen boete op, maar eiste een wijziging van de gebruikte betaalmethode. Reuters zag dit resultaat niet.

Een ACM-woordvoerder wilde geen commentaar geven en zei dat de zaak momenteel juridisch wordt onderzocht. De toezichthouder had eerder gezegd dat het zijn besluit dit jaar zou vrijgeven.

Apple was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf zorgt voor de veiligheid en privacy van zijn gebruikers door de regels voor het opslaan van applicaties.

READ  Nederlands bedrijf bereidt zich voor om 's werelds eerste insectenkweekschool te openen

De deelnemer weigerde commentaar te geven. Een advocaat die het bedrijf vertegenwoordigt in de Nederlandse zaak zei geen commentaar te kunnen geven.

Mensen zeiden dat Apple tijdens het hoger beroep van de Rechtbank Rotterdam een ​​verbod had aangevraagd om de vrijlating van het vonnis te verbieden.

Een woordvoerder van de rechtbank bevestigde dat er een zaak was om de vrijlating te blokkeren, maar kon niet zeggen wanneer een beslissing zou worden verwacht. Deze zaken zijn niet toegankelijk voor de pers of het publiek.

De Europese Commissie startte een onderzoek naar de parallel met het Nederlandse onderzoek in 2020, maar richtte zich op de vraag of de App Store-regels in het voordeel waren van Apple-applicaties toen er concurrerende producten waren zoals Apple Music en Spotify.

Een Amerikaanse rechter heeft Apple vorige maand veroordeeld tot vereenvoudiging van processors om alternatieve betaalmethoden te verbeteren. Eiser, de maker van Fortnite, doet een beroep op Epic Games en vindt dat de beslissing niet ver genoeg gaat.

Zuid-Korea heeft een wet aangenomen die exploitanten van app-winkels verbiedt om ontwikkelaars te dwingen hun officiële betaalmethoden te gebruiken. Apple en Google moeten deze maand nog reageren over hoe ze hieraan kunnen voldoen.

In Japan loste Apple een hopeloos onderzoek op door ermee in te stemmen sommige muziek-, video- en e-bookprocessors, met name Netflix, aan te moedigen om opties buiten hun apps te kopen.

© Thomson Reuters 2021