mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse investeerder Aedes, onderzoeksinstituut KWR en de gemeente Amsterdam slaan de handen ineen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

AMSTERDAM, 19 juli 2022 /PRNewswire/ — Amsterdam heeft te maken met meer extreme hitte, droogte en regenval. Verzekeren dat Amsterdam leefbaar en veilig blijft, moeten we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en de toenemende druk op de stad. Daken van gebouwen zijn hiervoor een ideale setting. De Nederlandse investeerder Aedes heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van residentieel vastgoed, Mannoury, en heeft samengewerkt met de gemeente AmsterdamECOFYT, Permavoid, Techniplan Adviseurs, SDR Elektrotechniek en KWR Water Research zetten het TKI (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) Project Urban PhotoSynthesis op de daken van het gebouw op.

Mannoury

Mannoury is een uniek gebouw met 64 appartementen in Amsterdam dat bijdraagt ​​aan biodiversiteit, leefbaarheid en energietransitie door de combinatie van een blauw-groen dak, grijswaterzuivering en efficiënte zonnepanelen. Het gebouw helpt de stad en de zonnepanelen te koelen, vermindert de kans op overstromingen bij hevige regen, hergebruikt douchewater in droge perioden en zorgt vooral voor een prettig en gezond leefklimaat voor de bewoners. Om de techniek van dit project uit te leggen is er een filmpje gemaakt: www. mannoury.nl/en/project-synthese/. Naast Project Urban PhotoSynthesis compenseerde Aedes ook de CO2-uitstoot van het Mannoury-gebouw. Door het planten van 28.000 bomen compenseert de investeerder de integrale CO2-uitstoot van zowel de bouw als 25 jaar wonen.

Esther MouwenHoofd Duurzaamheid bij Aedes: “Met dit project willen we laten zien dat een blauwgroen energiedak haalbaar is en dat het een relevante bijdrage levert aan klimaatadaptatie in de stad. Hiermee innoveren en leveren we wetenschappelijke resultaten. dat deze resultaten de bouwsector, gemeenten, waterbeheerders en vastgoedeigenaren stimuleren om hun verantwoordelijkheid te nemen om samen te werken en hun manier van werken aan te passen. Iets dat er nu meer dan ooit toe doet.”

READ  De slopende hoofdpijn dwingt de Nederlandse boogschutter op 26-jarige leeftijd met pensioen te gaan

Operatie

De daken, balkons en daktuin zijn begroeid met een diversiteit aan plantensoorten. Deze worden voorzien van water uit een bufferlaag die onder de grond ligt. We onderzoeken of de zonnepanelen die boven de planten zijn geplaatst meer elektriciteit opwekken dan zonnepanelen die op een standaard zwart dak zijn geplaatst door de afkoeling door de verdamping van water door de planten. Omdat tijdens droogteperiodes veel water nodig is voor de planten, wordt ook het douchewater uit de appartementen opgevangen, gefilterd en teruggevoerd naar het hoogste dak, vanwaar het naar alle daken en balkons stroomt om de waterberging voor irrigatie aan te vullen.

Onderzoek

Mannoury bestaat uit 2 identieke gebouwen, wat ideaal is voor grootschalig vergelijkend onderzoek. Project Urban PhotoSynthesis vergelijkt de hoeveelheid zonne-energie die wordt opgewekt op het blauwgroene dak versus een standaard blacktop-dak, de waterfiltratie-eigenschappen van een wetland op het dak vergeleken met een waterbehandelingssysteem met biomembraanreactor in de kelder van het andere gebouw, en een Volledig computergestuurd waterbeheersysteem in vergelijking met een meer passief systeem op basis van natuurlijke overstorten en zwaartekracht. Dit unieke onderzoek duurt twee jaar en de resultaten worden eind 2023 bekend gemaakt.

BRON Aedes