september 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse ‘groen-linkse’ overwinning laat zien dat de peilingen hoog scoren in de extreemrechtse strijd

De Nederlandse ‘groen-linkse’ overwinning laat zien dat de peilingen hoog scoren in de extreemrechtse strijd

De partij van de Nederlandse Links-Groene Alliantie onder leiding van voormalig EU-commissaris Frans Timmermans won de verkiezingen voor het Nederlandse Europees Parlement, versloeg ternauwernood de extreemrechtse leider Geert Wilders en behaalde de eerste plaats, volgens een definitieve exitpoll.

Eerder deze week werd voorspeld dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders alle oppositie met negen Europarlementariërs zou verpletteren. Het is dus geen verrassing dat de vroege uitslag van donderdag door andere linkse leiders in Europa werd geprezen als een grote overwinning.

“De boodschap aan Europa en extreemrechts is luid en duidelijk! We zijn klaar om een ​​nieuwe koers uit te stippelen om onze progressieve waarden te verdedigen”, zei hij. Iraxte García PérezLeider van de Socialisten en Democraten (S&D).

Maar aangezien Nederland niet een van de grootste landen is – slechts 31 zetels in het 720 EU-parlement – ​​kwam de vraag naar het belang meteen ter sprake op sociale media. De Nederlandse hoogleraar politieke wetenschappen Tom van der Meer bijvoorbeeld Kritiek op de media “Eeuwige Passie” op “Wie is groter”

Kass Mude, hoogleraar Nederlandse politiek aan de Universiteit van Georgia, wijst er snel op dat, hoewel significant, de betekenis ervan kan liggen in het effect ervan op de nationale politieke beweging. “Het zal voor de komende coalitie moeilijk zijn om te beargumenteren dat Nederland eurosceptisch is”, zei hij. gezegd In X.

Of de GroenLinks-PvdA van Timmermans, zoals de partij als geheel heet, daadwerkelijk de grootste Nederlandse partij wordt bij de Europese verkiezingen, wordt zondagavond pas duidelijk.

Tot nu toe blijkt uit de peilingen – die een foutmarge van één plaats hebben – dat de kloof tussen de partijen aanzienlijk is: Groen-Links behaalde 21,6 procent van de stemmen, terwijl de PVV 17,7 procent behaalde.

READ  Romano zegt dat Leeds Nederlandse vleugelspeler wil, hij is beschikbaar in januari

“Het is een fantastisch resultaat”, zei Wilders donderdagavond.

Hoewel de vraag wie groter is grotendeels symbolisch is, blijkt uit exitpolls dat een hoge opkomst bij de Nederlandse verkiezingen cruciaal is voor het bepalen van de uitslag.

Hoewel Wilders zeven zetels behaalde, een enorme overwinning, presteerde zijn partij aanzienlijk ondermaats bij de Nederlandse verkiezingen in november, waar de PVV 23,5 procent van de stemmen won.

Volgens dezelfde cijfers hebben de drie nieuwe regerende coalitiepartners in Den Haag, waaronder de NSC en de Boerenpartij, ook een aanzienlijk kiezersaandeel verloren, van 56 procent vorig jaar naar 38 procent vandaag.

Dit heeft ertoe geleid dat sommigen zich hebben afgevraagd of de overwinning van Wilders eigenlijk een verkapte aanval was – zo niet rechtstreeks voor de PVV, dan toch in ieder geval voor zijn potentiële kabinet.

Als we de percentages nader bekijken, blijkt dat vooral de nieuw gevormde NSC-partij, onder leiding van Peter Omdjicht, hierdoor wordt getroffen.

Ze wonnen 12,9 procent van de stemmen bij de verkiezingen in november, maar zijn nu nog maar 3,8 procent. De daling van de steun werd verwacht omdat de partij, die voornamelijk uit politieke nieuwkomers bestaat, worstelt om de eenheid te behouden.

Maar het wordt ook gezien als een teken van wrok binnen de partij en onder NSC-leden over het regeren met Wilders, wiens islamofobe uitbarstingen goed gedocumenteerd zijn en leidden tot een veroordeling wegens ‘groepsminachting’ door het Nederlandse Hooggerechtshof in 2021.

Een betere verklaring voor het onvermogen van Wilders om Groen Links te verslaan is echter alledaagser en heeft te maken met de opkomst bij de verkiezingen. Vergeleken met vorig jaar bleef bij deze verkiezingen 56 procent van de PVV-stemmers thuis, tegenover 22 procent bij Groen Links.

READ  'America's Got Talent' op NBC: wie zijn de Waffle Crew? Japanse groep is Dubbel Nederlands wereldkampioen

Dit is veelbetekenend omdat de totale Nederlandse opkomst op woensdag de hoogste was sinds 1989 (hoewel nog steeds 30 procent lager dan bij de nationale verkiezingen).

Volgens een Ipsos-enquête is de Hoofdredenen Degenen die niet gingen stemmen waren “niet geïnteresseerd in de EU-politiek”, “geen vertrouwen in de EU-politiek” en “ongeïnteresseerd in de politiek in het algemeen”.

Het mobiliseren van anti-EU-stemmen tijdens de EU-verkiezingen is moeilijk. Of de resultaten van woensdag een overwinning voor extreemrechts zullen zijn, blijft de vraag.

Het is duidelijk dat de angst voor een extreemrechtse lawine niet is uitgekomen. Terwijl de PVV zeven zetels won, verloor het extreemrechtse FvD er vier, wat betekent dat anti-EU-rechts er in totaal drie won. Dit is misschien niet genoeg om het label ‘extreemrechtse opstand’ te rechtvaardigen Veel Gebruikt door de media.

Nog voor het einde van de week zullen er nog zeven zetels onder de partijen worden verdeeld. Dit betekent dat sommige partijen, zoals het FvD, waarvan leider Thierry Baudet onlangs succes heeft gezien met het verkopen van voedselpakketten op TikTok, toch een zetel kunnen winnen.

Zeer kleine verschillen kunnen komende zondag tot aanzienlijke veranderingen in het eindresultaat leiden. Volgens Berekeningen De kloof tussen Groen-Links en de PVV, gecreëerd door een andere Nederlandse opiniepeiler, zou kunnen oplopen tot drie plaatsen als ze 0,15 procent minder krijgen dan de exitpolls.