juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlanders zeiden dat de Russische jets oorlogsschepen waren in de Zwarte Zee

Nederland beschuldigde dinsdag Russische gevechtsvliegtuigen ervan “onveilig” te zijn in een botsing met een Nederlands oorlogsschip in de Zwarte Zee.

Bij het incident van afgelopen donderdag was het oorlogsschip HNMLS Everson betrokken, onderdeel van een carrier strike-team met de Britse torpedojager HMS Defender, dat een dag eerder onder Russisch waarschuwingsvuur kwam.

Binnen vijf uur nadat ze in het zuidoostelijke deel van de door Rusland geannexeerde Krim waren, vielen Russische vliegtuigen “Evertz herhaaldelijk lastig”, zei het Nederlandse ministerie van Defensie, eraan toevoegend dat ze “gevaarlijk laag en dichtbij vlogen en” gevechtsaanvallen uitvoerden.

“De militanten werden bommen en grondraketten genoemd… Na enkele uren van intimidatie werden ook de elektronische apparaten van Evertson ontwricht”, zei het ministerie in een verklaring.

De Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld-Schwartz zei dat de acties van Rusland “onverantwoordelijk” waren en dat Nederland “Rusland hierop zou aanspreken”.

“Evertson heeft het volste recht om daarheen te reizen. Er is geen rechtvaardiging voor dit soort agressie, dat het risico op ongelukken onnodig vergroot”, zei hij.

Er was geen onmiddellijke reactie uit Moskou.

De botsing komt een dag nadat Rusland beweerde dat een grenspatrouilleschip waarschuwingsschoten had afgevuurd op een Britse HMS-verdediger en dat een straaljager vier bommen op zijn pad had laten vallen.

De Britse premier Boris Johnson verdedigde het pad dat de torpedobootjager van de Royal Navy was ingeslagen.

Oekraïne en de Verenigde Staten hebben ondertussen gezamenlijke marine-oefeningen in de Zwarte Zee gelanceerd tijdens een evenement van westerse samenwerking met Kiev.

READ  De medewerker van Dutch Brothers deelt het proces van het maken van de drankjes