juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De minister-president heeft een telefonisch gesprek gevoerd met de minister-president van Nederland

De minister-president heeft een telefonisch gesprek gevoerd met de minister-president van Nederland

Premier Pham Minh Chinh voerde op 22 mei een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte, het derde contact tussen hen in zes maanden.

Premier Pham Minh Chin in zijn telefoongesprek van 22 mei met de Nederlandse premier Mark Rutte. (Foto: VNA)

Ze waardeerden de positieve ontwikkelingen in de samenwerking en vriendschap tussen de landen en hielden rekening met het versterkte politieke vertrouwen van beide partijen, de alomvattende en effectieve economische betrekkingen en de implementatie van samenwerkingsmechanismen die substantiële resultaten opleveren.

Chin bevestigde opnieuw dat Vietnam altijd waarde hecht aan de ontwikkeling van een alomvattend partnerschap met Nederland.

Rutte zei dat zijn officiële bezoek aan Vietnam in november vorig jaar boven verwachting resultaten had opgeleverd. Hij was het ermee eens dat de twee partijen de uitwisselingen van delegaties via staats-, regerings- en parlementaire kanalen moeten verbeteren om de vriendschap en het politieke vertrouwen te versterken. Het is essentieel om samen te werken en elkaar te ondersteunen in internationale fora en instellingen om bij te dragen aan regionale en mondiale vrede, veiligheid en ontwikkeling.

De twee premiers kwamen overeen het staatsbezoek van de Nederlandse Koning en Koningin aan Vietnam nauw te coördineren. Ze benadrukten de samenwerking bij het organiseren van activiteiten ter gelegenheid van de 5e, 10e en 15e verjaardag van het alomvattende partnerschap van de landen (2019-2024), het strategische partnerschap voor duurzame landbouw en voedselzekerheid (2014-2024). respectievelijk Waterbeheer (2010-2025). Ze kwamen ook overeen om gebruik te maken van de mogelijkheden van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam (EVFTA) om in de toekomst een bilaterale handelsomzetdoelstelling van 15 miljard dollar te bereiken.

READ  Christian Eriksen scoort bij terugkeer terwijl Nederland Denemarken met 4-2 versloeg

Sinh drong er bij Nederland op aan om snel de ratificatie van de Investeringsbeschermingsovereenkomst tussen de EU en Vietnam (EVIPA) af te ronden. En pleit ervoor dat de Europese Commissie (EC) de “gele kaart”-waarschuwing over illegale, ongemelde en ongereguleerde (IOO) visserij die aan Vietnam is opgelegd, intrekt.

Hij riep het Europese land op om Vietnam te steunen bij de uitvoering van zijn Mekong Delta Plan voor 2021-2030 en bij de ontwikkeling van klimaatbestendige stedelijke gebieden in het centrale kustgebied. Daarnaast stelde hij voor om de bilaterale defensie- en veiligheidssamenwerking te vergroten, met name op het gebied van de scheepsbouw, VN-vredeshandhavingstraining, terrorismebestrijding en de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

De Nederlandse premier was het met Sinhu eens en benadrukte zijn langdurige belangstelling voor de ontwikkeling van de Mekongdelta sinds zijn eerste bezoek aan Vietnam in 2014. Hij bevestigde dat Nederland lokale bedrijven zal blijven stimuleren om in Vietnam te investeren, vooral in hoogwaardige technologie. sectoren, productie van microchips, halfgeleiders, havens, scheepsbouwtechnologie, logistieke connectiviteit en strategische infrastructuur. Rutte beloofde voortdurende steun aan de Vietnamese gemeenschap in Nederland om hen te helpen succesvol te integreren en als brug te dienen naar bilaterale vriendschap.

Met betrekking tot de kwestie van de Oostzee onderstreepten de leiders het belang van het waarborgen van de veiligheid, beveiliging en vrijheid van navigatie en het vinden van een vreedzame oplossing op basis van het internationaal recht, met name het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) uit 1982.