juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Britse bommenwerper neergeschoten in WO II om te worden geborgen uit Nederlands meer Nieuws | DW

Nederlandse functionarissen hebben plannen formeel goedgekeurd om een ​​Britse bommenwerper te bergen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen is neergeschoten, aldus een verklaring.

De gevoelige operatie om het vliegtuig van de bodem van het IJsselmeer te halen, komt decennia nadat het vliegtuig was neergehaald en op verzoek van de familieleden van de vermiste bemanningsleden.

De bemanning een ‘laatste rustplaats’ geven

De aankondiging kwam deze week uit de gemeente Zuidwest-Fryslan, een klein gebied in Noord-Nederland. Ambtenaren hopen dat de operatie zal helpen om de nabestaanden van de drie vermiste bemanningsleden van de bommenwerper te sluiten.

“We vinden het belangrijk om de bemanningsleden naar een laatste rustplaats te brengen en hen een officieel graf te geven”, aldus de woordvoerder. Dat zegt wethouder Petra van den Akker in de verklaring.

“Ze hebben tenslotte de ultieme prijs betaald, zodat we vandaag nog steeds in vrijheid kunnen leven”, voegde ze eraan toe.

Het is nog niet duidelijk wanneer de operatie om de Lancaster bommenwerper op te halen zal beginnen.

De kosten voor de berging worden gefinancierd door het nationale programma voor het bergen van vliegtuigwrakken, waarbij de Nederlandse federale overheid financiële steun verleent.

Het programma is opgezet om lokale gemeenten te helpen vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bergen, met name wrakken waar het zeer waarschijnlijk is dat er nog menselijke resten te vinden zijn.

Wat is er met het vliegtuig gebeurd?

Het Britse vliegtuig, bemand met een zevenkoppige bemanning, nam op 12 juni 1943 deel aan een bombardement op de West-Duitse stad Bochum.

Tijdens de inval werd de bommenwerper geraakt door Duits luchtafweergeschut en liep daarbij schade op.

Op weg terug naar Engeland werd de Lancaster bommenwerper op de radar opgepikt en neergeschoten door een Duits gevechtsvliegtuig, meldt de NOS.

Het Britse vliegtuig landde in het IJsselmeer, het grootste meer van Nederland. Het land was toen bezet door nazi-Duitsland.

Na de crash spoelden de stoffelijke resten van vier bemanningsleden aan op een nabijgelegen kust.

De drie overgebleven bemanningsleden – Raymond Moore, Charles Sprack en Arthur Smart – zijn nog niet gevonden. Experts denken dat het zeer waarschijnlijk is dat zich nog menselijke resten in de Britse bommenwerper bevinden.

De locatie van het vliegtuig bleef onbekend tot 1996 toen lokale vissers het wrak tegenkwamen. De locatie is later onderzocht door duikers van de Nederlandse marine.

Volgens de Nederlandse regering zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 5.500 geallieerde en Duitse vliegtuigen neergestort boven Nederland.

Het nationale programma voor het bergen van vliegtuigwrakken schat dat ongeveer 400 van de vliegtuigen menselijke resten kunnen bevatten. Momenteel is het programma van plan om 30 tot 50 wrakken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te helpen bergen.

Dit rapport is gedeeltelijk geschreven met materiaal van persbureau dpa.

Bewerkt door: Natalie Muller