mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Avantium bouwt eerste bioplastic fabriek in Nederlands Delfzijl: ‘Een historische mijlpaal’

Op 9 december vorig jaar heeft het technologiebedrijf Avantium werd aan de wereld aangekondigd Er is een positief besluit genomen met betrekking tot de bouw van ’s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van 5 kiloton FDCA (FDCA).furaanzuur) Jaarlijks wordt de grondstof voor PEF (Polyethyleen furanoaat) PEF is 100% plantaardig en recyclebaar. Financiering werd geregeld ondanks een vertraging van een jaar. Dit werd mogelijk gemaakt door de leningen van Invest-NL (lening € 30 miljoen) en vier grootbanken, ABN Amro, ASN Bank, ING en Rabobank. Nog eens 60 miljoen in totaal. Er zijn overeenkomsten getekend met onder meer het Nederlandse Refresco, de frisdrankbottelaar en het Belgische Resilux.

Tom van Agen, ben je blij?

“Ja – Absoluut! Het besluit om na een reis met veel ups en downs te beginnen met het bouwen van onze fabriek, geeft veel voldoening. Mensen denken vaak dat de kwaliteit van plantaardige plastic producten laag is. Maar dat is niet het geval bij PEF. Zweet, tranen .Maar dit is belangrijk voor onze klanten die ons vertrouwen en voor nieuwe klanten. Last but not least is dit goed nieuws voor onze aandeelhouders en investeerders die geld hebben toegevoegd aan ons bedrijf.

Tom van Aken. CEO van Avantiyam

Dit “groene licht” voor het creëren van een fabriek voor PEF is zeker een historische mijlpaal in de geschiedenis van kunststoffen. Weet jij wanneer er eindelijk een nieuw plastic op de markt is gekomen? Dat was 20 jaar geleden; Bij PLA-productie (Polymelkzuur); Biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van melkzuur. Je kent het misschien van de grauwe zakjes waarin je groenten in de supermarkt liggen. PLA heeft echter niet de juiste eigenschappen voor het verpakken van frisdranken. PEF doet dat echter wel.

Abonneer u op IO in Telegram!

365 dagen per jaar inspiratie opdoen? Hier is de kans. We geven je een “blik van innovatie” voor de dag in een klein telegrambericht. CET wordt zeven dagen per week om 20.00 uur aangeboden. Rechtstreeks van onze redactie. Schrijf je hier in, het is gratis!

Register!

Wat was de moeilijkheid om de benodigde fondsen bij elkaar te krijgen?

“Banken lopen een groot risico op disruptie en innovatieve technologieën zoals het ontwikkelen van avantium voor hernieuwbaar en plantaardig plastic PEF. Ze hebben immers tot nu toe geen zakelijke ervaring met PEF. Zo’n transitie zal dus niet lang op zich laten wachten. Het feit dat onze bedrijf de afgelopen jaren niet winstgevend is geweest heeft onze fabriek zeker niet geholpen.We hebben allerlei partijen bij de uitvoering kunnen betrekken, dat geeft veel voldoening.

READ  1912 Dutch Colonial Revival in Gresham te koop voor $ 1.450.000

Maar uiteindelijk heeft het zijn vruchten afgeworpen. Is er snelheid in deze categorie? Als je onlangs hebt gelezen Verslag doen van Met het WWF willen bijvoorbeeld grote bedrijven hun plasticgebruik verduurzamen, terwijl grotere banken Rabobank Hebben onlangs interesse getoond om te investeren in circulaire productie.

“Het viel ons toen gewoon op. Grote bedrijven beseffen dat ook zij internet nodig hebben bij het verduurzamen van kunststoffen. Als ze te lang wachten, worden ze niet alleen recyclebaar, maar wordt het ook veel moeilijker om over te stappen op biobased plastics. De vraag waarmee ze worstelen is echter hoe ze dat moeten doen.
Bovendien is het publieke bewustzijn over plasticvervuiling de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, niet alleen op zee maar ook in andere delen van de wereld. Plastic afval is een groot probleem. Een paar jaar geleden wijdde National Geographics bijvoorbeeld een volledige themaversie aan Global Trash. Ik ben een visueel persoon: als je al die foto’s samen bekijkt, besef je hoe erg het eigenlijk is.

Je kunt ook andere IO-artikelen over groene chemie lezen via deze link.

Het aandeel plastic dat gemaakt wordt van fossiele grondstoffen, oftewel aardolie, is echter ongelooflijk hoog: 98 procent. Door de verschuiving van grondstoffen gaan we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken als basis en gaan we producten maken van bijvoorbeeld hernieuwbare grondstoffen, die ver achterblijven bij de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen. Hier zijn al belangrijke stappen in gezet. Je gaat het niet van de ene op de andere dag veranderen.

Dus is er een markt voor op aardolie gebaseerde kunststoffen?

“Ja, het is een mooie businesscase. We zetten ons in om de fabriek in 2023 operationeel te hebben en in 2024. Naast de verkoop van PEF vanuit onze fabriek in Delfzijl, willen we ook technische licenties verkopen aan bedrijven over de hele wereld. En kunnen hun eigen grote fabrieken bouwen voor PEF-productie, maar daarvoor moet u eerst een bedrijfsfabriek hebben zoals u die in Delfzijl gaat opzetten, waarmee u met onze duurzame fabriek kunt pronken met geïnteresseerden op basis van plastic PEF eindigend op 200 miljard dollar per jaar We denken dat de markt uiteindelijk aantrekkelijk kan worden. Om nog maar te zwijgen over de klimaatwinst die met PEF kan worden behaald.

READ  Hoe werken Nederlandse supermarkten?

Wat is dat bedrag dan?

“We hebben onafhankelijke wetenschappelijke instituten die berekenen hoeveel CO2 Vermijd met hernieuwbare en biobased plastics. De eerste analyses laten een CO2-reductie van meer dan 50% zien bij de productie van PEF2 Kan worden behaald. Dit is precies waar Avantium naar streeft met zijn innovatieve technologieën. De grondstof voor bioplastics halen we uit gewassen als plantaardige suikers, tarwe, maïs en suikerriet. We doen het voor PEF, maar ook voor onze andere technologieën.

Schoon drinkwater

“Gebruik makend van Stralingstechnologie, Suikers afgeleid van knollen worden bijvoorbeeld door plant omgezet in katalysator Mono-ethyleenglycolen: MEG planten. Het is een essentieel materiaal voor de productie van polyesters die veel worden gebruikt in textiel en verpakkingen. De andere heet technologie Dawn-technologie. Het zet oneetbare organismen zoals houtsnippers om in suikers en lignine, die als grondstof dienen voor de chemische en kunststofindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat groenten 60 tot 70% suiker bevatten?

Dit brengt ons bij een moeilijk probleem: eetbare gewassen en oneetbare gewassen.

“Dat klopt. Maar het is één ding: je moet ergens beginnen, en vooral in het begin heeft de productie van PEF geen impact op de wereldwijde voedselmarkt. Daarom kunnen we het als criterium hanteren.

U bent sinds 2005 directeur van Avantium en u was 35 jaar toen u werd benoemd. Je dacht toen al dat Avantium – de eerste spin-off van de shell – zich zou moeten richten op innovatieve technologieën voor de productie van bioplastic. Waar heb je dat idee vandaan?

“Nou, het is niet zo dat ik dan alle verbeteringen heb voorspeld, of dat ik in de voorhoede van de cirkeleconomie sta. We werkten toen samen met Avantium om 100% plantaardige kunststoffen uit suiker te produceren. Toen we in 2011 samenwerkten met Coca-Cola, ontstond het idee dat alles 100% gerecycled moest worden. Daar luisterde Coca-Cola ook naar. Toen bleek dat PEF kapot zou gaan als het per ongeluk in de natuur terecht zou komen. Maar als je kijkt naar hoe groot het plastic afvalprobleem is, dan wil ik het niet eens hebben over biologisch afbreekbare plastics! Want ik denk niet dat plastic in het milieu terecht komt.

Ik zie overal plastic verpakkingen. Ik ben een chemicus in het bedrijfsleven. Elke keer als ik ernaar kijk, beginnen mijn handen te jeuken: wat kan het nog meer doen?

Tom von Agen, CEO van Avantium

Moet, zoals Arnold Stokes, de leider van de alliantie ‘Green Chemistry, New Economy’, waar Avantium ook deel van uitmaakt, onlangs benadrukt worden, plastic niet langer als een afvalstof maar als een grondstof worden beschouwd?

“Precies! In tegenstelling tot kunststoffen gemaakt van aardolie, zoals PEF en PET, is een ander veiligheidskenmerk dat ze snel ontleden. Maar de oplossing is om plastic te recyclen. Zowel afvalreductie als CO-reductie2 In verband met de opwarming van de aarde.”

READ  Zijn de kosten voor digitaal betalen te hoog? Zelfs de Nederlandse koningin Máxima denkt van wel

Dit was ook het geval afgelopen zomer toen een Terugbetaalbaar voorschot Geïntroduceerd voor kleine PET-flessen. Voor zover ik begrijp, duurt het ongeveer 500 jaar voordat PET is afgebroken.

“Afhankelijk van het soort plastic kan het honderden of zelfs duizenden jaren duren om af te breken. Die 500 jaar, dat is maar een schatting. Plastic gaat immers niet lang mee. We hebben dus geen manier om de impact op de omgeving.

Er is dus nog veel werk aan de winkel.

“Ja. Als ik door een supermarkt loop, zie ik overal plastic verpakkingen. Ik ben drogist in het vak. Als ik mijn handen zie jeuken: wat kan het nog meer? Ik vind het heel jammer, maar ik denk: wat meer kunnen we doen?Welke kansen biedt dit?Er is een toekomst voor groene chemie en daar geloof ik heilig in.

Lees ook: Onderdelen vaatwasser gemaakt van gerecycled plastic