mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aanklagers in Nederland hebben geëist dat MH17-verdachten worden veroordeeld

De Nederlandse aanklagers presenteren deze week hun veroordelingen aan vier mensen die niet terechtstaan ​​in verband met het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het door oorlog verscheurde Oekraïne in 2014.

Aanklagers zullen maandag tijdens de eerste drie dagen van het proces formeel een aanklacht indienen, waarbij ze worden beschuldigd van het doden van 298 mensen aan boord van een Boeing 777.

De vier verdachten, Igor Kirkin, Sergei Dupinsky en Oleg Pulatov, beide Russische staatsburgers, en Leonid Karchenko, een Oekraïens staatsburger, hebben geweigerd voor de rechtbank in Nederland te verschijnen.

De uitspraak van de High-Security Court bij de Amsterdamse luchthaven Shiphol, waar MH17 is opgestegen met een verongelukte vlucht naar Kuala Lumpur, wordt binnenkort verwacht eind 2022.

“De maximumstraf is levenslange gevangenisstraf”, zei een rechtbankwoordvoerder tegen AFP.

Het Westen heeft Moskou beschuldigd van samenzwering om Oekraïne binnen te vallen te midden van oplopende spanningen.

Internationale onderzoekers zeggen dat MH17, die op 17 juli 2014 over een deel van Oost-Oekraïne vloog dat door pro-Moskou-separatisten was ingenomen, werd neergeschoten door een BUK-raket die was meegebracht vanaf een Russische militaire basis.

De lichamen van de slachtoffers, van wie sommigen nog aan de stoelen waren vastgebonden, lagen verspreid over de zonnebloemvelden met de witte, rode en blauwe wrakstukken van het vliegtuig.

Kirkin, 49, ook bekend onder zijn bijnaam “Strelkov”, wordt sterk verdacht – een voormalige Russische spion en fan van de historische hervertelling die hielp om de oorlog in Oekraïne op gang te brengen.

Dupinsky, 57, die verbonden is met de Russische inlichtingendienst, zou hebben gediend als hoofd van de separatistische militaire inlichtingendienst.

READ  Nederlanders willen vluchtelingen huisvesten op cruiseschepen die als 'absurd' en illegaal worden bestempeld vluchtelingen

Pulatov, 53, is een voormalige Russische Special Forces-soldaat en een van Dupinsky’s plaatsvervangers.

De 48-jarige Karchenko zou een separatistische groep in het oosten van Oekraïne hebben geleid.

– ‘Corruptie’ Rusland –

Pulatov is de enige verdachte die wordt vertegenwoordigd door openbare aanklagers.

Een woordvoerder van de rechtbank zei maandag en dinsdag dat hij het bewijsmateriaal, waaronder het afluisteren van telefoons en elektronische apparaten, de omstandigheden rond de raket en de verdachten zou toelichten.

Het verzoek om een ​​veroordeling zal naar verwachting woensdag worden ingewilligd en zal een “alomvattende rechtvaardiging van de geëiste straf bevatten”, aldus een woordvoerder.

Bij de start van het proces in maart 2020 zeiden officieren van justitie dat als de rechtbank een vonnis zou vellen, “we er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat het in Nederland of elders wordt uitgevoerd”.

Het proces hoorde pijnlijke getuigenissen van familieleden die spraken over het trauma van het verlies van kinderen, ouders en broers en zussen, en een beroep deden op het “corrupte” Rusland om gerechtigheid te bieden.

Sinds het Kremlin in 2014 het Krim-schiereiland in Oekraïne heeft geannexeerd, vecht Kiev tegen de pro-Moskou-opstand in twee regio’s die zich langs de Russische grens hebben gesplitst.

Westerse landen hebben Rusland strenge sancties opgelegd te midden van internationale verontwaardiging over het neerhalen van MH17.

Rusland heeft onlangs troepen geconcentreerd in de buurt van de Oekraïense grenzen en het Westen beschuldigt het land al weken van het beramen van een invasie en waarschuwt voor massale sancties als Moskou een aanval uitvoert.

READ  Made In's Cast Iron Dutch Oven is een Le Creuset Dupe - en is in de aanbieding - SheKnows

Moskou ontkent de aantijgingen, aangezien president Vladimir Poetin wil onderhandelen met de Amerikaanse gezant Joe Biden en veiligheid wil bieden voor de inzet van zijn troepen.

dk / imm / har