november 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

2022 in beeld: schaatsen, complotdenkers en voetbal

Schaatsen op Kinderdijk in december. Foto: Peter Hilz ANP

Een nieuwe golf van protesten sloeg de boeren in november en december van de voorpagina’s – klimaatactivisten die zichzelf begonnen te ‘lijmen’ aan tafels en kunstwerken, en zich vastbonden aan privéjets op Schiphol.

Ook de Nederlanders verboden Britse samenzweringstheoreticus David Icke van het bijwonen van een protest in Amsterdam. Icke was uitgenodigd om te spreken door Samen voor Nederland, die de demonstratie organiseerde, zogenaamd om te protesteren tegen de ‘manier waarop de belangen van het Nederlandse volk worden onderworpen aan de Europese dictatuur’.

Het protest werd gesteund door een aantal complottheoretici, extreemrechtse politici en Covid-ontkenners en werd formeel geannuleerd door de organisatoren nadat Icke de toegang was geweigerd. Maar honderden mensen hielden toch een betoging, zonder officiële toestemming.

Een tweede onderzoek, dit door het International Community Advisory Platform, benadrukte de Discriminatie van buitenlanders arbeiders. Veel respondenten meldden ook dat ze anders werden behandeld en hogere prijzen rekenden door dienstverleners omdat ze buitenlands waren, met name op het gebied van huisvesting.

Toch blijkt uit de enquêtereacties ook dat internationale werknemers graag hun nieuwe land willen leren kennen. Ruim vier op de vijf is wel eens een weekendje weg geweest ergens anders in Nederland, 72% heeft Nederlandse les gevolgd en 53% heeft een Museumkaart.

Toerisme

In Europa is het Nederlandse besluit om de toetreding van Bulgarije blokkeren naar het open grensgebied van Schengen veroorzaakte opschudding.

Op het thuisfront heeft de gemeente Amsterdam eindelijk haar plannen gepubliceerd om te proberen het aantal problematische toeristen terug te dringen, waaronder een verbod op het roken van cannabis op straat in toeristische trekpleisters.

READ  De Vikingen bereikten 500 jaar voor Columbus N. Amerika

De plannen omvatten ook vervroegde sluitingstijden van restaurants, bars en bordelen in de rosse buurt en een in 2023 te lanceren publiekscampagne ‘blijf weg’ om laagwaardig toerisme tegen te gaan.

Een koudegolf bracht wat welkom buiten schaatsen In Qatar werd het Nederlands voetbalelftal in de kwartfinale uitgeschakeld op het WK. Nederlandse Marokkanen vierden ondertussen de recordprestatie van hun eigen team.