juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Salvador-soldaten worden beschuldigd van moord op vier Nederlandse journalisten in 1982

SAN SALVADORE, 16 juli (Reuters) – Mensenrechtenorganisaties hebben vrijdag een aanklacht ingediend tegen 25 El Salvador-soldaten en een officier die door vier Nederlandse journalisten worden beschuldigd van het vernietigen van een Midden-Amerikaanse natie tijdens de burgeroorlog van de jaren tachtig.

In de gemeente Dulce Nomprey de Maria werd een aanklacht ingediend dat kolonel Mario Adelberto Reyes Mena in een hinderlaag lag toen hij het bevel voerde over de Vierde Infanterie, wat leidde tot de dood van journalisten die werkten bij de Dulce-televisiemaatschappij Icon.

Eisers zeggen dat 25 soldaten van het Atonal Battalion zijn genoemd in de vermeende klacht. Het leger heeft geen onmiddellijk commentaar en kan geen commentaar geven op Reyes’ afwezigheid in El Salvador.

“Wat familieleden nodig hebben, is de waarheid en de gerechtigheid kennen waar andere familieleden om vragen. Familieleden willen … gevangenis voor moordenaars”, zegt Oscar Perez, voorzitter van de FundaConnectContinentos. Families van slachtoffers.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie van de Verenigde Naties (UNJEC) meldde op 17 maart 1982 dat vier Nederlandse journalisten samen met militanten van het Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) verslag deden van een verboden gebied ten noorden van Saladenango. De militanten en journalisten werden overvallen door het bataljon.

Journalisten John Cornelius Khyber, Johannes John Williamson, Goose Jacobs Andres Coaster en Hans Lodwiz der Lock werden gedood in een hinderlaag met FMLN-leden.

Het door de VS gesteunde, door de FMLN geleide gewapende conflict in El Salvador tussen 1980 en 1992 heeft ongeveer 75.000 mensen gedood en 8.000 vermist achtergelaten.

Na de intrekking van Amnesty International riepen mensenrechtenorganisaties de procureur-generaal van El Salvador op om de zaak in 2018 te onderzoeken.

READ  Gedeelte luchtruim vanaf vrijdag gesloten tijdens Nederlandse etappes wielerwedstrijd La Vuelta

Verslag door Nelson Renteria; Anthony Esposito schreef; Cynthia Asterman Editing

Onze normen: Principes van de Thomson Reuters Foundation.