maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

S. Afrikanen protesteren tegen de exploratie van schelpolie in het oude kustgebied

Port Edward, Zuid-Afrika, dec. 5 (Reuters) – Zuid-Afrikanen gingen zondag naar hun stranden om te protesteren tegen het Royal Dutch Shell (RDSa.L)-project, dat seismische olie-exploratie uitvoert die zeedieren zoals walvissen en dolfijnen bedreigt. Zeehonden en pinguïns in het prachtige kustgebied.

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft vrijdag een verzoek van milieuactivisten afgewezen om een ​​grote olie-exploratie voor de oostkust stop te zetten. . Lees verder

De Wild Coast is de thuisbasis van enkele van de meest bedreigde natuurreservaten van het land, en de prachtige oerwouden aan de kust zijn een belangrijke toeristische attractie.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot reuters.com

Een televisiereporter van Reuters zag dat minstens 1.000 demonstranten zich hadden verzameld op een strand in de buurt van Port Edward.

‘Ze zijn absoluut verschrikkelijk om hierover na te denken. Kijk om je heen?’ Zei demonstrant Gos Wilson, verwijzend naar een onberispelijk strand. “Dit is onaanvaardbaar en… we zullen het stoppen.”

Shell-functionarissen waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar, maar het bedrijf zei vrijdag dat het de wettelijke goedkeuring had voor de geplande inspectie en dat het een belangrijke bijdrage zou leveren aan de energiezekerheid van Zuid-Afrika als er middelen zouden worden gevonden.

Maar de lokale bevolking vreest dat de aardbeving, die meer dan 6.000 vierkante kilometer trof, de vissen zou kunnen doden of afschrikken waarvan ze voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn.

“Ik wil niet dat ze hier opereren omdat we niet kunnen vissen als ze dat doen”, zei Dolosa Masob, een 62-jarige freedive-visser, nadat ze een wilde kreeft van de grond had getrokken. “Wat gaan we eten?”

READ  8 dingen die u moet weten over de aanstaande Nederlandse regering - POLITICO

Milieuactivisten dringen er bij Shell en andere oliemaatschappijen op aan om niet langer naar olie te kijken, met het argument dat het onwaarschijnlijk is dat de wereld tegen 2050 netto nul koolstof zal bereiken, laat staan ​​bestaande olievoorraden verbranden als er nieuwe worden ontdekt.

Eerder dit jaar beval een Nederlandse rechtbank Shell om de opwarming van de aarde met 45% te verminderen van 2019 tot 2030, waartegen het in beroep gaat.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu zei eind vorige maand dat “de minister die verantwoordelijk is voor milieuzaken … niet gedwongen was om de aanvraag in overweging te nemen of te beslissen over de goedkeuring van seismisch toezicht”.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot reuters.com

Geschreven door Tim Cox; Bewerking door Elaine Hortcastle

Onze normen: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.