april 23, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rotterdam: Nederlandse politie brandwaarschuwing na rellen door de overheid in Rotterdam

Rotterdam: Nederlandse politie loste waarschuwingsschoten nadat relschoppers vrijdag een politieauto in brand hadden gestoken en stenen gooiden naar een deel van de overheidssluizen in Rotterdam, waarbij verschillende gewonden vielen.
De chaos kwam er na een protest in de havenstad tegen de bestrijding van het coronavirus en de regering van plan is om de toegang van niet-gevaccineerde personen tot bepaalde locaties te beperken.
Tijdens een nachtelijke rellen in een van de belangrijkste winkelstraten van Rotterdam zijn tientallen mensen gearresteerd en in totaal zeven mensen, waaronder politieagenten, gewond geraakt.
Afgelopen zaterdag keerde Nederland voor de winter terug naar het eerste deel van West-Europa, met restricties voor restaurants, winkels en games voor minimaal drie weken.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboudaleb beschreef de rellen als een “feestvreugde van geweld”.
“De politie heeft de noodzaak ingezien om uiteindelijk de wapens op te nemen om zichzelf te verdedigen”, zei hij tegen verslaggevers.
கூல்சிங்கல் தெருவில் தொடங்கிய ஆர்ப்பாட்டம் “கலவரத்தை ஏற்படுத்தியுள்ளது. பல இடங்களில் தீ வைக்கப்பட்டது. பட்டாசுகள் வெடிக்கப்பட்டது மற்றும் போலீசார் பல எச்சரிக்கை குண்டுகளை சுட்டனர்” என்று போலீசார் ஒரு அறிக்கையில் தெரிவித்தனர்.
Er zijn schotwonden’, voegde ze eraan toe. Het nummer gaven ze niet, maar twee mensen raakten gewond, meldt de NOS.
Honderden demonstranten scandeerden leuzen waaronder “Vrijheid” en gooiden vervolgens stenen naar politie en brandweerlieden en staken verschillende elektrische scooters in brand, meldden Nederlandse media.
De situatie kalmeerde later, maar de rook van de verbrande politieauto en tientallen verpletterde fietsen verspreidden het toneel, zei een AFP-verslaggever.
Oproerpolitie met schilden en wapenstokken evacueerde groepen mensen uit het gebied. Agenten te paard en politiebusjes patrouilleerden door de straten.
De politie verzamelde verschillende schoten voor de kam voor bewijs, waarvan er één een menselijke vinger op de grond liet zien, zei de AFP-verslaggever.
“De meeste demonstranten zijn nu weg. Er zijn maar een paar groepen op een paar plaatsen”, zei politiewoordvoerster Jesse Propel tegen AFP.
De Nederlandse politie zei dat eenheden naar Rotterdam waren gebracht om “de orde te herstellen”.
“Er zijn nu tientallen arrestaties verricht en de arrestaties zullen naar verwachting doorgaan. Zeven mensen zijn gewond geraakt, ook aan de kant van de politie”, aldus een politieverklaring.
De autoriteiten van Rotterdam hebben een noodbevel uitgevaardigd dat mensen verbiedt zich in het gebied te verzamelen om “de openbare orde te handhaven”, terwijl het centraal station gesloten was.
“Dit is een zeer ernstige situatie en vereist actie met de hoogste prioriteit”, aldus de noodverordening van de gemeente Rotterdam.
De spanningen zijn nu hoog in aanloop naar de geplande protesten in Amsterdam en de zuidelijke stad Preta op zaterdag. Lokale media meldden dat er tienduizenden mensen werden verwacht.
Net als de meeste delen van Europa heeft Nederland de afgelopen dagen een recordaantal gevallen van struma gezien, met meer dan 21.000 nieuwe besmettingen gemeld op vrijdag.
De laatste beperkingen werden op 12 november aangekondigd en leidden tot botsingen tussen demonstranten en politie buiten het ministerie van Justitie in Den Haag.
In januari beleefde Nederland de ergste rellen in vier decennia, inclusief Rotterdam, nadat de avondklok van de overheid van kracht was geworden.
Maar de meest controversiële stap moet nog komen.
De Nederlandse overheid overweegt niet-gevaccineerde mensen uit te sluiten van bars en restaurants – de zogenaamde 2G-optie – waarmee de toelating wordt beperkt van degenen die zijn ingeënt of herstellende zijn van een ziekte.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer deze week was er echter veel oppositie tegen het plan.
Soortgelijke maatregelen zijn al genomen in buurland Duitsland, terwijl Oostenrijk dat aanvankelijk deed, maar nu volledig op slot is gegaan.
Eerder op vrijdag zei de Nederlandse regering voor het tweede jaar op rij traditionele crackers voor het nieuwe jaar te verbieden “om een ​​extra belasting voor onderhoudspersoneel te voorkomen”.

READ  Nederlandse huizenprijzen volgend jaar met 3% dalen; Voor velen nog onbetaalbaar: de Rabobank