april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Robots helpen Nederlandse tulpenboeren ziekten te verslaan

Robots helpen Nederlandse tulpenboeren ziekten te verslaan

Gespecialiseerde robots helpen Nederlandse boeren AI te gebruiken om zieke tulpen te herkennen en te voorkomen dat ziekten zich verspreiden naar andere gezonde planten. De robot detecteert en verwijdert tulpen die besmet zijn met ziekten die de groei van de planten kunnen belemmeren – iets dat voorheen werd gedaan door menselijke “ziektemonitors”.

Robot Theo is vernoemd naar een gepensioneerde landarbeider

De robot is vernoemd naar een gepensioneerde landarbeider van de WAM Bennings-boerderij nabij de Nederlandse kust. De robot is een van de nieuwste instrumenten van de lucratieve Nederlandse landbouwsector in haar arsenaal tegen plantenziekten.

Zoals daarin vermeld APMomenteel patrouilleren 45 robots in de tulpenvelden in Nederland, waarbij ze zieke planten verwijderen en jagen om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Dit werk werd eerder uitgevoerd door menselijke ‘ziektewaarnemers’ die planten bestudeerden.

Aan ziektendiagnostische robots hangt een flink prijskaartje

Hoewel robots intelligent en nuttig zijn voor boeren, hangt er een flink prijskaartje aan. “Voor de prijs van de robot kun je een mooie sportwagen kopen”, aldus Visser AP – De producenten zeggen dat de prijs van de robot 185.000 euro bedraagt.

“Maar ik wil de robot hebben, want een sportwagen haalt geen zieke tulpen uit ons veld. Ja, het is duur, maar er zijn maar weinig mensen die zieke tulpen daadwerkelijk kunnen zien”, voegde hij eraan toe.

Door op Abonneren te klikken, gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons Privacybeleid. Bezoek deze pagina voor meer informatie.

READ  Angst en walging bij Ibrox: de klok tikt af op de Nederlandse ramp.