mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pakistaanse wetenschapper die Nederlandse kerngeheimen stal op 85-jarige leeftijd overleden

Pakistaanse media hebben gemeld dat de Pakistaanse nucleaire wetenschapper Abdul Qadir Khan is overleden. De oprichter van het Pakistaanse Atomic Energy Program is 85 jaar oud.

Khan gebruikte zijn kennis die hij opdeed in de Urenco Ultracentrifuge-fabriek in Almelo, Nederland, om een ​​atoombom te bouwen in Pakistan. Veel Pakistanen beschouwen Khan als een held.

De Pakistaanse minister van Defensie Pervez Ghatak zei dat de dood een groot verlies was. De minister zei dat Pakistan hem altijd zal eren voor zijn dienst aan zijn land.

Khan klaagde vorige maand dat noch de premier, noch andere leden van de regering naar zijn toestand hadden gevraagd nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Volgens Pakistaanse mediaberichten testte hij eind augustus positief op het coronavirus.

In 1983 veroordeelde een rechtbank in Amsterdam Khan wegens het ontbreken van nucleaire spionage, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken wegens een formele fout. In Pakistan gingen in de jaren negentig geruchten dat Khan de technologie op eigen initiatief had verkocht aan Iran, Libië en Noord-Korea. In 2013 ontkende Khan geruchten dat hij technologie had gestolen namens de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto.

Khan werd in 1936 in India geboren en emigreerde met zijn gezin naar Pakistan na de kolonisatie van het subcontinent. In de jaren zestig studeerde hij in Berlijn, Delft en Leuven. Later deed hij onderzoek bij het Physics Dynamics Laboratory in Amsterdam en bij Yurenko. In zijn thuisland richtte hij in 2012 een conservatieve politieke bar op, die een jaar later werd opgeheven.

READ  Nederlandse man uit Arnhem gemarteld door Syrische regime