april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Opmerkelijk’: scheepswrak Eastbourne geïdentificeerd als 17e-eeuws Nederlands oorlogsschip | Erfenis

Een opmerkelijk bewaard gebleven scheepswrak dat alleen bekend staat als het “onbekende wrak bij Eastbourne” is eindelijk geïdentificeerd als het 17e-eeuwse Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia dat betrokken was bij alle grote veldslagen in de tweede Engels-Nederlandse oorlog.

De identiteit is bevestigd na nauwgezet onderzoek door archeologen en wetenschappers na de eerste ontdekking in 2019, nadat het sinds 1672 32 meter onder water op de zeebodem heeft gelegen.

Bewijs verzameld door een team van professionele en vrijwillige duikers, evenals door archiefonderzoek en dendrochronologische (boomring) analyse van de houtmonsters, wijzen erop dat het het Klein Hollandia-oorlogsschip is dat in 1656 werd gebouwd en eigendom was van de Admiraliteit van Rotterdam.

Historic England werkte samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Nautical Archeologie De maatschappij moet de identiteit van het wrak bevestigen, dat de hoogste beschermde status heeft.

De toestand zou “opmerkelijk” zijn en Historic England hoopt dat het een schat aan informatie kan bieden over hoe 17e-eeuwse Nederlandse schepen werden gebouwd en de activiteiten van het oorlogsschip tijdens zijn laatste reis.

Materiaal dat op de zeebodem werd gevonden, omvatte een groot deel van de houten romp, het kanon, Italiaanse marmeren tegels en stukken Italiaans aardewerk. Petrografisch onderzoek (het gebruik van microscopen om gesteente te onderzoeken), minerale samenstelling en isotopenanalyse identificeerden de steen als marmer uit de steengroeven van de Apuaanse Alpen, de thuisbasis van enkele van de mooiste marmer in Italië.

Een duiker houdt een kruik uit het scheepswrak van Klein Hollandia vast. Foto: Historisch Engeland

In 1672 maakte het schip deel uit van het squadron dat de Smyrna-vloot moest begeleiden terwijl het van de Middellandse Zee naar het Kanaal voer, op weg naar de Nederland. Op het Isle of Wight werd het squadron aangevallen door een Engels squadron onder adm. Sir Robert Holmes, waarbij het schip zwaar beschadigd raakte en de commandant Jan van Nes sneuvelde.

READ  Nederlandse loodheffing voor elektrische autostations

Het schip werd geënterd en veroverd door de Engelsen, maar zonk kort daarna met Engelse en Nederlandse matrozen aan boord. Deze verrassingsactie van het kleine squadron droeg bij aan het begin van de derde Engels-Nederlandse oorlog.

Het wrak werd voor het eerst gezien als een anomalie op de zeebodem tijdens een hydrografisch onderzoek in 2015, maar pas in 2019 ontdekte David Ronnan, een lokale duikoperator, dat het een scheepswrak was.

“De identificatie van de Klein Hollandia biedt een blik terug in de 17e eeuw, waardoor we meer te weten kunnen komen over de maritieme geschiedenis van deze periode en schatten kunnen ontdekken die honderden jaren onder water hebben gelegen”, aldus de minister van Erfgoed, Lord parkinson.

De datum 1670 op een kanon uit het scheepswrak.
De datum 1670 op een kanon uit het scheepswrak. Foto: Martin Davies/Historisch Engeland

Duncan Wilson, chief executive van Historic England, zei: “Het onthullen van het verhaal van het oorlogsschip Klein Hollandia opent een ander fascinerend hoofdstuk in de toch al rijke, gedeelde maritieme geschiedenis tussen het VK en Nederland.”

Mark Beattie-Edwards, CEO van de Nautical Archaeology Society, zei: “Vanaf onze allereerste duik op het wrak, in april 2019, waren we gefascineerd door het scala aan materiaal op de zeebodem. De indrukwekkende hoeveelheid houten rompconstructies, het scheepskanon, de prachtig gesneden marmeren tegels en de aardewerkvondsten wijzen er allemaal op dat dit een Nederlands schip uit de late 17e eeuw is dat terugkeert uit Italië. Nu, na vier jaar onderzoek en onderzoek, kunnen we het schip met vertrouwen identificeren.”

Gunay Uslu, de Nederlandse staatssecretaris van Cultuur en Media, zei: “Dit levert waardevolle kennis en belangrijke inzichten op in de gedeelde geschiedenis van onze zeevarende naties.”

READ  The Buzz on a Bee Invasion gebeurt bij een Nederlandse Bros in El Paso