april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

OPEC, Rusland Shell kreeg meer macht door Nederlands bewind

Klimaatactivisten die vorige week grote goals scoorden tegen westerse majors, hadden een aantal cheerleaders in de oliehoofdsteden van Saoedi-Arabië, Abu Dhabi en Rusland.

Royal Dutch Shell (RDSa.L), ExxonMobil (XOM.N) en Chevron (CVXN) streven allemaal naar een snelle vermindering van de CO2-uitstoot als de rechtszaal en de directiekamer uitvallen. Dit is goed nieuws voor de nationale oliemaatschappij Saudi Aramco (2222SE), de Abu Dhabi National Oil Corporation en de Russische Gasprom (GAZP.MM) en Rosneft (ROSN.MM).

Dit betekent meer handel voor hen en voor de door Saudi geleide Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC).

“De vraag naar olie en gas is verre van de piek, maar er zullen grondstoffen nodig zijn, maar internationale oliemaatschappijen mogen niet in deze omgeving investeren, wat betekent dat nationale oliemaatschappijen moeten ingrijpen”, aldus Amrita Sen, een adviseur op het gebied van energiefuncties. .

Lees verder

Klimaatactivisten hebben een groot succes gehad met een uitspraak van de Nederlandse rechtbank dat de Royal Dutch Shell de uitstoot drastisch moet verminderen, wat betekent dat de olie- en gasproductie moet worden teruggedrongen. Het bedrijf zal in beroep gaan. Lees verder

Op dezelfde dag verloren de eerste twee Amerikaanse oliemaatschappijen, ExxonMobil Corp (XOM.N) en Chevron Corp (CVXN), oorlogen met partners die hen ervan beschuldigden de klimaatverandering mee te slepen. Lees verder

“Het Westen lijkt voor zijn distributie te veel te moeten vertrouwen op wat het ‘vijandige regimes’ noemt”, grapte een hoge functionaris van de Russische Gasprom Oil and Gas Group, verwijzend naar energiebedrijven over de hele wereld als geheel of grotendeels in eigendom.

Saudi Aramco, Adnoc en Gosprom weigerden allemaal commentaar te geven. Het oliemaatschappij Rosneft, waarin de Russische regering een groot aandeel heeft, weigerde commentaar te geven.

READ  Kijk binnen in de Newmar Dutch Star RV uit 2023

Een senior medewerker van Saudi Aramco zei dat de uitspraak van de rechtbank het gemakkelijker zou maken om de productie van de OPEC te versnellen.

“Dit is erg goed voor Aramco”, zei de medewerker.

Westerse oliemaatschappijen zoals Shell zijn de afgelopen 50 jaar dramatisch gegroeid toen westerse landen hun betrouwbaarheid op energie uit het vluchtige Midden-Oosten en Rusland probeerden te verminderen.

Dezelfde westerse energiemaatschappijen, waaronder BP en Total, hebben plannen om de uitstoot tegen 2050 drastisch te verminderen. Maar de VN werkt niet om de opwarming van de aarde te beheersen. Ze staan ​​onder toenemende druk van investeerders om ondersteunende doelen te bereiken.

Saudi Aramco staat genoteerd in de Saoedische arena maar is eigendom van de meerderheidsstaat en staat niet onder uniforme druk om zijn CO2-uitstoot te verminderen, maar de heersers van de staat streven ernaar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in het land drastisch te verhogen.

Gosprom verwacht dat de vraag naar aardgas de komende decennia zal toenemen en dat het een grotere rol zal spelen in het energieverbruik dan hernieuwbare bronnen en waterstof. Lees verder

Westerse oliemaatschappijen hebben 15% van de wereldwijde productie in handen, terwijl OPEC en Rusland 40% voor hun rekening nemen. Die voorraad is de afgelopen decennia relatief stabiel geweest, aangezien aan de groeiende vraag is voldaan door nieuwe fabrikanten, zoals kleine particuliere Amerikaanse schaliebedrijven, die tegenwoordig met vergelijkbare klimaatgerelateerde druk worden geconfronteerd.

PIEK DIVIDENDEN

Sinds 1990 is het wereldwijde olieverbruik gestegen van 65 miljoen ppm tot 100 miljoen vaten per dag, wat het leeuwendeel van de groei in Azië vormt.

READ  Centraal College Nederlandse Herfstsport Update 23-10-2022 | KNIA KRLS-radio

Landen als China en India hebben geen enkele toezegging gedaan om het olieverbruik te verminderen, dat op individuele basis nog steeds een fractie is van de omvang van het Westen. China zal sterk afhankelijk zijn van gas om zijn enorme steenkoolverbruik te verminderen.

Het Internationaal Energieagentschap, dat toezicht houdt op het westerse energiebeleid, deed vorige maand een oproep aan de wereld om alle nieuwe olie- en gasontwikkelingen te verwijderen. Maar het biedt geen duidelijke formule om de vraag te verminderen.

Ondanks de druk van activisten, investeerders en banken om de uitstoot te verminderen, werken westerse oliemaatschappijen ook aan het handhaven van hogere dividenden te midden van hogere schulden. Dividenden van oliemaatschappijen vertegenwoordigen een aanzienlijke bijdrage aan pensioenfondsen.

“Het is belangrijk dat de wereldwijde olie-industrie zijn productie afstemt op de doelstellingen van Parijs, maar dat dit geleidelijk moet gebeuren met het beleid, veranderingen aan de vraagzijde en de wederopbouw van het mondiale energiesysteem”, aldus Nick Stansbury van Legal & General. , Dat $ 1,3 biljoen (8 1,8 biljoen) aan activa beheert namens spaarders, gepensioneerden en bedrijven.

“Een bedrijf dwingen om dit voor de rechter te doen (als het effectief is) kan vooraf tot hogere prijzen en winsten leiden”, zei hij. Legal & General, een van de grootste financiële managers ter wereld, bezit activa in de meeste oliemaatschappijen.

Volgens Risk Advisory Verizon Maplecraft zijn de afgelopen twee decennia klimaatzaken aangespannen in 52 landen, waarvan 90% in de Verenigde Staten en de Europese Unie.

“In het Westen zullen energie-investeringen een hoogtepunt bereiken boven angsten en zorgen over regelgeving en gerechtelijke uitspraken. Dan zullen we maximale dividenden zien”, zei de Aramco-directeur. Aramco betaalt het hoogste jaarlijkse dividend van $ 75 miljard.

READ  Robots helpen Nederlandse tulpenboeren ziekten te verslaan

In de afgelopen vijf jaar heeft het IEA een groot olietekort en een stijging van de olieprijzen voorspeld als gevolg van een gebrek aan investeringen na de daling van de olieprijzen in 2014-2017.

In combinatie met de olieprijsstijging en de val van grote oliemaatschappijen, zal dit een belangrijke overdracht van welvaart van het Westen naar landen als Rusland en Saoedi-Arabië betekenen, totdat de vraag begint af te nemen, niet alleen in het Westen maar ook in Azië.

“Dezelfde olie en gas zullen nog steeds worden geproduceerd. Met een lagere ESG-kwaliteit”, zei een directeur van een fabrikant uit het Midden-Oosten die eerder voor de oliemaatschappij werkte, daarbij verwijzend naar prestatiemetingen op het gebied van milieu, maatschappij en administratie.

Onze normen: Principes van de Thomson Reuters Foundation.