mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Omicron blijft zich verspreiden en de Nederlandse regering verlengt het embargo

Vrijdagavond maakte de Nederlandse regering bekend het huidige embargo tegen verschillende Zuid-Afrikaanse landen te verlengen als gevolg van een nieuwe variant van de Govt-19, Omigran.

De Nederlandse regering heeft het inreisverbod voor Zuid-Afrika verlengd

Het verbod werd op 26 november aangekondigd door minister van Volksgezondheid Hugo de Jong en zou naar verwachting op 4 december om middernacht aflopen. Het kabinet heeft echter op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten om deze te verlengen. Vluchten naar Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië, Malawi, Mozambique en Zimbabwe worden tot 15 december om middernacht verboden.

De regering laat in een verklaring weten dat het besluit is genomen “om de verspreiding van de in omloop zijnde Omigron-variant in zuidelijk Afrika zoveel mogelijk te voorkomen”. Sommige reizigers, waaronder Nederlandse staatsburgers en ingezetenen, zijn vrijgesteld van het verbod, maar moeten bij aankomst in Nederland een negatieve PCR-test overleggen en minimaal vijf dagen worden geïsoleerd.

Het RIVM roept op tot invoering van een verplichte “fit-to-fly”-test voor alle reizigers die van buiten de EU naar Nederland komen – evenals voor alle gevaccineerde of niet-gevaccineerde reizigers, evenals verplichte isolatie voor niet-gevaccineerde reizigers. De Jong wijst deze beperkingen voorlopig van de hand en zegt dat ze eerst moeten worden besproken met andere EU-lidstaten.

18 gevallen van Omigron bevestigd in Nederland

Het besluit van veel Europese landen om sancties op te leggen aan verschillende Zuid-Afrikaanse landen is door velen bekritiseerd, omdat nieuwe informatie naar voren is gekomen dat de Omigran-variant in Nederland was voordat deze in Zuid-Afrika werd ontdekt.

READ  The Daily Herald - Nederlandse Eerste Kamer arriveert voor 10-daags bezoek aan eilanden

Het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (ECDC) heeft dit weekend ten minste 182 gevallen van variatie in de EU en EER bevestigd, waarvan 18 in Nederland. Sindsdien zijn er 183 gevallen van Omigran gemeld in Denemarken, terwijl het VK minstens 246 infecties heeft geregistreerd. Volgens het ECDC deden de meeste gevallen in de EU zich recentelijk voor onder terugkeerders uit Zuid-Afrika.

Door op Abonneren te klikken, gaat u ermee akkoord dat u uw gegevens mag verwerken in overeenstemming met ons Privacybeleid. Bezoek deze pagina voor meer informatie.