juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse universiteit wint flink nadat Bitcoin losgeld terugkrijgt | Nieuws | DW

Een deel van een Bitcoin-losgeld dat drie jaar geleden door de Universiteit Maastricht is betaald, is teruggegeven en dankzij een meer dan vertienvoudiging van de waarde van de cryptocurrency hebben de slachtoffers van de cyberaanval zelfs winst gemaakt, meldde lokaal nieuws zaterdag.

De universiteit werd in 2019 getroffen door een ransomware-aanval waardoor zij en hun studenten geen waardevolle gegevens meer hadden totdat ze ermee instemden 200.000 euro losgeld in Bitcoin te betalen.

“De criminelen hadden honderden Windows-servers en back-upsystemen versleuteld, waardoor 25.000 studenten en medewerkers geen toegang hadden tot wetenschappelijke gegevens, bibliotheek en mail”, aldus de Nederlandse krant. De Volkskrant gezegd.

De universiteit stemde ermee in om de aanvallers na een week te betalen. “Dat kwam onder meer omdat persoonlijke gegevens verloren dreigden te gaan en studenten niet in staat waren om een ​​examen af ​​te leggen of aan hun scriptie te werken”, aldus de krant.

Losgeld meevaller

Als onderdeel van een onderzoek naar de cyberaanval heeft de Nederlandse politie een bankrekening opgespoord van een witwasser in Oekraïne, waarop een relatief klein bedrag van het losgeld – ongeveer € 40.000 aan Bitcoin – was gestort.

Aanklagers konden in 2020 beslag leggen op de rekening en troffen een aantal verschillende cryptocurrencies aan.

De autoriteiten konden het losgeld na meer dan twee jaar teruggeven aan de universiteit. Maar de waarde van de Bitcoin op de Oekraïense rekening is gestegen van de toenmalige waarde van € 40.000 tot € 500.000.

“Dit geld gaat niet naar een algemeen fonds, maar naar een fonds om financieel gehandicapte studenten te helpen”, zegt Michiel Borgers, ICT-directeur van de Universiteit Maastricht.

READ  De Nederlandse Koning en Koningin hebben een rode loperreceptie in Georgië en krijgen de kans om hun danspasjes te laten zien Nationaal nieuws

De Volkskrant meldde dat het onderzoek nog steeds aan de gang is terwijl de politie zoekt naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Zelfs zonder dat de rest van het oorspronkelijke losgeld is teruggegeven, heeft de universiteit haar uitbetaling in 2019 meer dan verdubbeld.

ab/nm (AFP, dpa)