mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse man uit Arnhem gemarteld door Syrische regime

Een Nederlandse man uit Arnhem is begin 2010 gevangengenomen en gemarteld door het Syrische regime, blijkt uit een onderzoek van NRC. Waarschijnlijk stierf hij na vier jaar hechtenis. Deze bevindingen kunnen leiden tot juridische stappen als het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak meeneemt in de Nederlandse beslissing om Syrië verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen en marteling.

In Arnhem runde de man een stichting die volgens zijn gemeente geradicaliseerde jongeren aantrok. Hij werd vermist in Libanon in 2013 en bleek een jaar later gevangen te zitten in Syrië. Onder het regime van de Syrische president Bashar al-Assad werd hij gemarteld en beschuldigd van spionage en contact met terroristen.

Het is niet duidelijk of hij vrij naar Syrië is gereisd. Twee van zijn voormalige celgenoten zeggen dat hij in Libanon is ontvoerd door Hezbollah en is uitgeleverd aan Syrië. Een hoge officier van het Syrische regime bevestigde dat de sjiitische militante groepering de Arnhemmer had meegenomen.

Een voormalig celgenoot vertelde NRC ook dat de man, terwijl hij werd gemarteld, “zo hard schreeuwde dat bewakers soms moesten stoppen”. De dood van de Nederlandse man werd gemeld als een ‘hartaanval’, een term die het regime vaak gebruikt om dood door marteling te beschrijven, aldus NRC.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist in ieder geval al sinds 2016 dat de Nederlandse man gevangen zat in Syrië, maar koos ervoor hem niet te helpen via bijvoorbeeld de Roemeense ambassade in Damascus. De Nederlandse ambassade heeft daar in 2012 haar dienstverlening gestaakt vanwege “verslechterende omstandigheden in Syrië”.

READ  'Huidige wet op intimidatie werkt vaak niet', zegt wetgever - Radio Free Asia