april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse inflatie in januari gestegen naar 7,6 procent

De inflatie in Nederland is in januari fors opgelopen tot 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het CBS rapporteerde dit cijfer op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode bedroeg de valutadepreciatie in december 6,4 procent. Het CBS presenteerde het cijfer vooruitlopend op de inflatieaankondiging in de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De prijzen stijgen al lange tijd, mede door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten ontstonden aan bepaalde materialen. Hogere voedsel- en energieprijzen stuwen ook de inflatie op.

Volgende week maakt het CBS de Nederlandse inflatie vrij volgens een eigen rekenmethode. Het is meestal iets lager en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening alleen al in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

De verschillende Europese landen hebben enigszins verschillende methodes om de inflatie te berekenen. Zo geven ze verschillende dingen meer of minder gewicht in de berekeningen. Om deze inflatiecijfers te kunnen vergelijken, heeft Eurostat de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie voor heel 2021 2,8 procent.

READ  Een Nederlandse borgsteller biedt een glimp van een dieper liggend probleem voor Europa