april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse huizenprijzen stijgen met 20,4%; Een stijging die in 40 jaar niet is gezien

In december lieten de huizenprijzen in Nederland al meer dan 40 jaar een forse stijging zien. De prijzen zijn met meer dan een vijfde gestegen, de sterkste stijging sinds Nederland (CBS) in 1995 begon met het monitoren van de cijfers. Het is moeilijk te vergelijken met de oude gegevens, maar volgens CBS-econoom Peter Hein von Mullingan waren de laatste huizen eind jaren zeventig erg duur.

Woningen van bestaande eigenaren zijn vorige maand voor gemiddeld 400.000 euro verkocht. Dat is 20,4 procent meer dan het jaar ervoor en een record op basis van de huidige statistieken. Voor vergelijkingen over 1995 dient u te vertrouwen op oudere gegevens die alleen op kwartaalbasis zijn geregistreerd. De prijzen stegen voor het laatst met meer dan 20,4 procent in het kwartaal van 1977.

De huizenprijzen stegen in de jaren zeventig toen de overheid het eigenwoningbezit wilde bevorderen. Volgens experts heeft de huidige waanzin op de thuismarkt te maken met gemakkelijke financiering. De hypotheekrente is al lange tijd erg laag. Daarnaast profiteren huizenkopers nog steeds van belastingvoordelen zoals hypotheekrenteaftrek.

Ook het feit dat het aanbod van te koop staande woningen fors is geslonken, speelt een belangrijke rol. Huizenkopers nemen daardoor afscheid van elkaar en het vinden van een andere woning wordt steeds moeilijker. Statistiek Dat blijkt volgens Nederland ook uit de statistieken van het aantal overdrachten. In december wisselden slechts 20.559 woningen van eigenaar, bijna 22 procent minder dan in dezelfde maand in 2020.

Van Mulligen denkt dat de huizenprijzen eerder nog harder kunnen stijgen. De NVM maakte onlangs nieuwe kwartaalcijfers bekend, die een prijsstijging van 20,7 procent lieten zien. Deze cijfers zijn gebaseerd op het moment dat een koopovereenkomst voor een woning wordt ondertekend. Het CBS voert transacties pas uit nadat notarissen zich hebben aangemeld bij het Kadaster. Het gebeurt altijd na een tijdje. Van Mulligen wees er ook op dat NVM-makelaars een groot gebied beheersen, maar niet de hele thuismarkt.

READ  Nederlandse mannen debuteren in nationale baanindex