maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse gangster veroordeeld tot levenslang voor bestellen ganglandhits

BRUSSEL (AP) – Een hof van beroep heeft de bekendste gangster van Nederland – een beroepscrimineel met de bijnaam “The Nose” – vrijdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het bestellen van een reeks onderwereldhits.

Willem Holleeder, 64, zal de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen, de maximaal mogelijke straf, na de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Het bevestigde de veroordelingen en levenslange gevangenisstraffen van een lagere rechtbank die teruggingen tot 2019.

Holleeder kreeg bekendheid in Nederland vanwege zijn rol in de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983, een misdaad die later werd omgezet in een film met in de hoofdrol Rutger Hauer.

Het hof van beroep veroordeelde Holleeder voor misdaden, waaronder het bestellen van vijf moorden tussen 2002-2006, waaronder het neerschieten in 2003 van een van zijn handlangers bij de Heineken-ontvoering, Cor van Hout.

Getuigen die tegen Holleeder getuigden, waren onder meer zijn eigen twee zussen. De advocaten van Holleeder hadden aangedrongen op vrijspraak en zeiden dat er geen direct bewijs was dat hem aan de misdaden koppelde.

De rechters “hielden rekening met de kille en gewetenloze manier waarop Holleeder samen met anderen in een criminele organisatie besliste over leven en dood”, aldus het hof van beroep in een verklaring.

“Zijn keuzes waren ingegeven door geld of om te voorkomen dat iemand anders represailles tegen hem zou nemen of met de politie zou praten.”

READ  Nederlands systeem 'past me beter' dan dat van Barcelona