Een schip gebouwd door de Nederlandse organisatie The Ocean Cleanup om tijdens de proefvaart in 2021 afval op de Can Tho-rivier te verzamelen. Foto door VnExpress / Cuu Long
In de Can Tho-rivier in de Mekongdelta is vrijdag een schuit in gebruik genomen die automatisch afval uit het water haalt van een Nederlandse milieuorganisatie.
Het schept afval op, lost het in zes afvalcontainers en transporteert het naar de kust.
Het 25 meter lange schip gebouwd door The Ocean Cleanup werkt op zonne-energie en kan meer dan 10 ton afval per maand verzamelen.
Interceptor 003 kost VND 19,8 miljard (US $ 866.000), waarvan VND 14,6 miljard werd verstrekt door de Nederlandse organisatie. Van de resterende 5,2 miljard VND was 2 miljard VND afkomstig van particuliere donateurs.
Het werd vier maanden lang uitgeprobeerd toen het meer dan 43 ton voornamelijk plastic afval en waterhyacint verzamelde.
Een schip gebouwd door The Ocean Cleanup organisatie verzamelt afval in Can Tho River. Video door The Ocean Cleanup
De Can Tho-rivier stroomt 16 km door de districten O Mon, Phong Dien, Cai Rang, Ninh Kieu voordat ze de Hau-rivier, een zijtak van de Mekong, ontmoet.
Het is een van de 15 rivieren over de hele wereld die door de Nederlandse organisatie zijn gekozen voor een project om plasticvervuiling in oceanen te voorkomen.
Duong Tan Hien, vice-voorzitter van Can Tho, zei dat het opruimen, naast het aanpakken van vervuiling, ook zou helpen het riviertoerisme te bevorderen.
Volgens gegevens die vorig jaar zijn vrijgegeven door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, is plastic afval goed voor 7 procent van het vaste afval dat elke dag wordt geloosd in Vietnam, op bijna 2.500 ton.
Vietnam loost jaarlijks 0,28-0,73 miljoen ton plastic afval in de oceaan.
More Stories
3 redenen waarom de MotoGP in San Marino zo populair is!
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld