juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Chinese ministerie van Defensie noemde het Nederlandse scheepsincident ‘gruwelijk’.

Het Chinese ministerie van Defensie noemde het Nederlandse scheepsincident ‘gruwelijk’.

HONG KONG: Het Chinese ministerie van Defensie waarschuwde Nederland dinsdag om de acties van zijn marine en luchtmacht te beteugelen nadat het zei dat Chinese gevechtsvliegtuigen een Nederlands schip 'onveilig' in de Oost-Chinese Zee naderden.

“Wij veroordelen ten stelligste de wrede aard van de woorden en daden van Nederlandse zijde en hebben bij hen plechtige verklaringen afgelegd”, aldus het Chinese ministerie van Defensie.

Het Nederlandse ministerie van Defensie zei zaterdag dat Chinese luchtmachtstraaljagers een Nederlands oorlogsschip omcirkelden en een Nederlandse helikopter in de Oost-Chinese Zee naderden, “waardoor een veilige situatie ontstond”.

In een verklaring was de Zr.Ms. Vagebond op patrouille ter ondersteuning van de VN-sancties tegen Noord-Korea, toen deze vrijdag verschillende keren werd omsingeld door twee Chinese straaljagers.

Later werd de NH90-helikopter van het schip benaderd door twee Chinese straaljagers en een helikopter.

Zhang Xiaogang, een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Defensie, zei dat de Nederlandse kant “ten onrechte beweert een VN-missie uit te voeren, waarbij zijn strijdkrachten in de zee en het luchtruim onder de jurisdictie van een ander land worden gebundeld, waardoor spanningen ontstaan ​​en de vriendschappelijke betrekkingen tussen de landen worden ondermijnd.” twee landen.”

Zhang zei dat China de Nederlandse kant wil waarschuwen dat “schending en provocatie door de Chinese kant resoluut zal worden aangepakt.”

Zowel China als Japan claimen een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee, wat lange tijd een knelpunt is geweest in de bilaterale betrekkingen.

READ  Nederlanders boven de 80 starten een corona-vaccinatie-boostercampagne