mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het aantal Nederlandse bedrijfsfaillissementen is sinds januari met 47 procent gestegen;  Slechtste start sinds 2017

Het aantal Nederlandse bedrijfsfaillissementen is sinds januari met 47 procent gestegen; Slechtste start sinds 2017

Sinds 1 januari zijn zo’n 1.392 bedrijven, bedrijven en instellingen failliet verklaard, een stijging van zo’n 47 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit was het hoogste in de eerste vier maanden van het jaar sinds januari-april 2017. Op maandbasis steeg het aantal bedrijfsfaillissementen met 6 procent.

In deze cijfers zijn 167 eenmanszaken opgenomen die in de periode failliet zijn gegaan en 1.225 bedrijven die met een andere rechtsvorm zijn opgericht. Het totaal, persoonlijke faillissementen niet meegerekend, bedroeg 135, het hoogste aantal sinds de eerste vier maanden van 2021. Dit is een jaar na het begin van de coronapandemie.

De totale trend is over het algemeen stijgend sinds augustus 2021, toen het laagste maandtotaal op 109 werd geregistreerd. “Sinds mei 2022 is het aantal faillissementen voortdurend hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden.” Het vergelijken van jaarperioden is noodzakelijk om de huidige trends te kunnen hanteren, aangezien statistieken om verschillende redenen van maand tot maand sterk kunnen fluctueren, aldus CBS.

“Het aantal gemelde faillissementen piekte in mei 2013 op 911. Het aantal faillissementen daalde tot en met augustus 2017”, schrijft CBS.

Afgelopen maand werden in totaal 310 bedrijven en 43 eenmanszaken failliet verklaard. Het totaal is twintig meer dan in maart, een stijging van zes procent. Het totaal van april was iets hoger dan het maandgemiddelde van 348 tot nu toe dit jaar. De gegevens van CBS zijn aangepast op basis van zittingsdata in de rechtszaal, die soms twee weken te laat worden vrijgegeven.

De data van rechtszittingen niet meegerekend, werden in april 402 bedrijven, organisaties en eenmanszaken failliet verklaard. De handelssector werd het zwaarst getroffen met 72 faillissementen, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van de maand ervoor. Tegelijkertijd is er een groot aantal geregistreerde bedrijven in de sector.

READ  Nederlandse club dringt aan om wenselijke Man City-vleugelspeler te tekenen - Onderhandelingen over schuldoverdracht in volle gang

Het aantal faillissementen in de bouwsector steeg van 36 in maart naar 62 in april. Een relatief hoog aantal van 52 gespecialiseerde zakelijke dienstverleners ging in april failliet, hoewel dat een stijging was ten opzichte van de 55 een maand geleden.

Het aantal faillissementen van de afgelopen maand is gevonden als verhouding tot het totaal aantal bedrijven voor een sector in transport en opslag. Vorige maand waren er 39 faillissementen in de sector, tegen 26 een maand eerder. Het aantal faillissementen in de horeca en catering lag met 28 relatief hoog. Ook het aantal faillissementen op het gebied van communicatie en IT steeg van 12 maart naar 20 april.

Het aantal persoonlijke faillissementen sinds 1 januari bedraagt ​​nu 135. Dat zijn er 28 meer dan een jaar geleden, een kwart meer. Dit is het hoogste aantal individuele faillissementen aan het begin van een jaar sinds 2021, toen 136 mensen failliet gingen.

Vorige maand werden 22 mensen failliet verklaard, tegen 33 een maand eerder. Dit bracht het maandgemiddelde voor 2024 terug naar 34.