mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Galway Sea Scouts vertegenwoordigen Ierland op het Dutch National Sea Scout Festival

Zoals ‘Disneyland voor zeeverkenners’, zo beschreef een van onze zeeverkenners Nawaka, het Nationale Waterkamp dat ze bijwoonden in Zeewolde, Nederland. Het Sea Scout-festival, dat elk jaar wordt gehouden en 10 dagen duurt, is een van de grootste in zijn soort en dit jaar keerde Port of Galway Sea Scouts terug met 27 scouts en acht leiders om Ierland te vertegenwoordigen op het evenement.

Met 7.000 scouts en personeel ter plaatse, had het dorp Nawaka een echt festivalgevoel, compleet met pop-upwinkels, tentoonstellingen en activiteiten om iedereen te vermaken en te voorzien. De openingsceremonie zag het hele compliment van boten neerdalen in de plaatselijke haven van Zeewolde, die overspoeld werd met de felgekleurde Lelievlet-boten die elke Sea Scout-groep in hun groepskleuren schildert.

De Lelievlet is sinds de jaren vijftig de standaardboot van de Nederlandse zeeverkenners. De stalen romp is onderhoudsvriendelijker dan de houten voorgangers en de capaciteit van zes personen zorgt ervoor dat jongere verkenners de mogelijkheid hebben om met hun oudere bemanningsleden te zeilen en ervan te leren.

Het ontwerp biedt ook de mogelijkheid voor Scouts om vaardigheid te verwerven in zeilen, roeien en achtersteven, allemaal in één enkel vaartuig. Stern sculling was de vereiste manier om de haven binnen te gaan en te verlaten en het was verbazingwekkend om te zien hoe zeer jonge verkenners boten uit de haven dreven met deze techniek.

Er was een eerdere poging om Lelievlets in Irish Sea Scouting te introduceren, maar voor zover wij weten, blijven slechts twee van de boten operationeel en zijn nu gebaseerd op de Shannon in Limerick City met de 25e Limerick Scout Group sinds de terugtrekking van zeilen uit het Killaloe Scout Centre . Gezien de geschiktheid van dit boottype voor jeugdbegeleiding en deelname aan zeilen, onderzoeken we nu hoe we het gebruik ervan in Ierland nieuw leven kunnen inblazen.

READ  Area roundup: Nederlands opent met ruime overwinning | Pella

De vrijgevigheid van talloze Nederlandse Sea Scout-groepen zorgde er ook voor dat we Lelievlets konden gebruiken voor de duur van het festival, waarbij veel van de Galway-kinderen ervoor kozen om zich bij de Nederlandse bemanningen aan te sluiten, waardoor ze de beste manier konden leren om deze onbekende boten op te tuigen en te hanteren .

De uitwisselingen gingen echter verder dan nautische kennis, waarbij onze Scouts ook leerden over de Nederlandse cultuur en nieuwe vriendschappen opbouwden die lang zullen voortduren nadat Nawaka voorbij is. We verwachten dat een paar van de groepen het komende jaar Galway zullen bezoeken, zodat we de gastvrijheid die ze ons hebben geboden kunnen teruggeven en ze een kans kunnen geven om de bergen en de oceaan te ervaren, wat geen deel uitmaakt van hun gebruikelijke scoutingprogramma.

We hadden ook een fantastische kans om de Nederlanders een voorproefje te geven van het Ierse nautische erfgoed toen we dit jaar Loveen, de Port of Galway Sea Scout Gleoiteog naar Nawaka brachten. Ondersteund door een bemanning van Galway Hooker Sailing Club, hebben we ervoor kunnen zorgen dat veel van onze nieuwe Nederlandse vrienden de kans kregen om te zeilen in een traditionele Galway Hooker.

Een interessant kenmerk van Sea Scouting in Nederland is het gebruik van grote aken, sleepboten en andere gepensioneerde commerciële schepen door groepen als hun Scout Den, waarvan vele lange tochten door de kanalen en waterwegen van het land hadden gemaakt om de zeil- en kampeervaartuigen te vervoeren. uitrusting die hun team nodig heeft.

Zeilevenementen tijdens Nawaka waren onder meer de Vlettenrally, waar Sea Scouts worden uitgedaagd om de grootste afstand in acht uur te zeilen, waarbij één bemanning de aanwijzingen letterlijk nam en halverwege België bereikte voordat ze werden onderschept en ’s avonds laat per motorboot teruggebracht.

READ  Er worden minder nieuwe woningen gebouwd en er is geen verbetering in zicht

Andere dagen besteedden de kinderen aan het slijpen van hun overstag, gijp en reikwijdte, terwijl ze andere keren gewoon genoten van de vrijheid om langs de kant van de voor anker liggende boten te zwemmen als een manier om af te koelen van de hoge temperaturen. Voor velen van hen was het de eerste zeilervaring buiten Galway Bay en de afwezigheid van onze gebruikelijke wetsuits, mutsen en handschoenen werd door iedereen verwelkomd.

De zeilparade tegen het einde van het festival omvatte de hele vloot van Nawaka-vaartuigen die hun weg naar Zeewolde begaven voor een nachtelijke weergave van lichten, versieringen en muziek voor de families van Scouts en lokale bewoners die zich aan de wal hadden verzameld om te kijken.

Explorers Scouts, het equivalent van onze Venture Scouts, zorgden voor entertainment op binnenschepen terwijl we langs paradeerden, waaronder een rockband en een disco.

De 27 Sea Scouts die aanwezig waren, hebben allemaal gezworen om in 2026 terug te keren, ofwel als Scouts, of in het geval van de oudere als leiders en stafvrijwilligers.

Nawaka 2022 heeft ervoor gezorgd dat ze niet alleen hun kennis van zeilen en scouting hebben vergroot en waardering hebben gekregen voor de Nederlandse cultuur, maar ook zijn gegroeid en de levensvaardigheden hebben ontwikkeld die ze nodig hebben als ze jongvolwassenen worden.

De reis zou nooit zijn gebeurd zonder de toewijding, tijd en inspanningen van de leiders en ouders van de Port of Galway Sea Scouts, met Denis Murphy die onvermoeibaar werkte tijdens COVID om ervoor te zorgen dat we Nawaka bereikten die een speciale vermelding waard is.

READ  Dompola dwingt Nederlandse dochterondernemingen te betalen voor nalevingscontrole

Als je meer wilt weten over Nawaka, ga dan naar nawaka.scouting.nl en om meer te weten te komen over Port of Galway Sea Scouts kunt u ons vinden op: galwayseascouts.com