april 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders doen hun best om witwassen te bestrijden, zegt internationale monitor

Nederland boekt “goede resultaten” in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. De Financiële actiegroep (FATF), een intergouvernementele organisatie gericht op het bestrijden van witwassen, zegt minister Sigrid Kaag van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer.

Volgens de FATF houdt 90 procent van de witwasrisico’s in Nederland verband met fraude en drugscriminaliteit. Ook is er een kleiner risico op terrorismefinanciering door religieus-extremistische groeperingen en rechts terrorisme. “Nederland heeft een goed begrip van de risico’s waarmee het wordt geconfronteerd en heeft robuust op risico’s gebaseerd beleid en strategieën ontwikkeld om deze aan te pakken”, aldus de organisatie.

Ook prees de FATF de samenwerking tussen verschillende Nederlandse instanties bij het opsporen en bestrijden van witwassen. “Ook Nederland is bijzonder effectief in de samenwerking met zijn internationale partners.”

Maar er is nog ruimte voor verbetering, zei de FATF. De Nederlandse autoriteiten doen er goed aan om criminele vermogensbestanddelen in beslag te nemen. “Maar het land moet meer doen om te voorkomen dat rechtspersonen worden gebruikt voor criminele doeleinden.” Ook is vaak onduidelijk wie de eigenaar of uiteindelijke begunstigde is van bedrijven, stichtingen of andere organisaties. Dat moet verbeteren.

Hoewel het toezicht van Nederland op de maatregelen van zijn instellingen ter voorkoming van witwassen op zich bevoegd is, is het vaak te vrijblijvend, aldus de waakhond. Ook de straffen en straffen voor witwassen zijn te laag om criminelen af ​​te schrikken. De FATF adviseerde Nederland om te zorgen voor “proportionele en afschrikkende sancties voor het niet naleven van preventieve maatregelen”.

READ  TTAB ondersteunt DUTCH BROS. Sectie 2(d) Verzet tegen DUTCH4LIFE-merken voor energiedrankjes en alcoholische dranken - Handelsmerk

De Nederlandse autoriteiten hebben de afgelopen jaren verschillende van haar banken beboet wegens het niet naleven van de antiwitwasregels. Vorig jaar betaalde ABN Amro een boete van 480 miljoen euro voor het niet op orde hebben van het toezicht op klanten. In 2018 betaalde ING 775 miljoen euro voor hetzelfde misdrijf.

Hetzelfde geldt voor de financiering van terrorisme. “De Nederlandse autoriteiten hebben met succes terrorismefinanciering opgespoord, onderzocht en vervolgd”, zei de FATF, erop wijzend dat het land actief samenwerkt met de non-profitsector om misbruik te voorkomen. “Maar autoriteiten zouden zich meer moeten richten op de rapportage en het toezicht op de tijdige uitvoering van gerichte sancties voor terrorismefinanciering.”

Minister Kaag zei dat zij en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid na de zomer inhoudelijk op het rapport zouden reageren.