juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie Nederlandse complottheoretici veroordeeld voor langdurige aanvallen op covid-gezondheidswetenschapper – The Irish Times

Een Nederlandse rechtbank heeft een van de meest verontrustende episoden van de pandemie tot een einde gebracht door gevangenisstraffen op te leggen aan drie mannen die zich richtten op de belangrijkste coronavirusdeskundige van de regering, die beweerden dat hij een pedofiel en een satanist was en hem tot 24-uurs politiebescherming te dwingen.

De drie richtten zich langdurig op prof Jaap van Dissel (65), een viroloog en voorzitter van het landelijke uitbraakmanagementteam, en uitten ook bedreigingen tegen premier Mark Rutte en anderen, waaronder een huisarts en een wetenschapper.

De rechtbank zag videobeelden bij een eerdere zitting van prof. Van Dissel die door de straat fietste en werd gevolgd door een auto waaruit een van de beklaagden, Wouter R (54), riep dat hij “een pedofiel en een kindermoordenaar” was.

In een andere video, ook verspreid op sociale media, onthulden Wouter R en een tweede beklaagde, Joost K (44), het huisadres van prof. Van Dissel en spoorden ze volgers aan om hem te bezoeken en “hem stenen te geven voor zijn verjaardag”.

De rechtbank vernam dat Joost K opgroeide in Bodegraven, zo’n 30 km van Amsterdam, waar hij geruchten verspreidde over een pedofielengroep die in de jaren tachtig kinderen mishandelde en vermoordde in satanische rituelen.

Zijn fictie werd overgenomen door andere complottheoretici, die bloemen legden op de graven van kinderen die op een plaatselijk kerkhof waren begraven – totdat de autoriteiten noodbevoegdheden gebruikten om ze te verbieden en gerechtelijke stappen namen waarin ze werden veroordeeld tot het betalen van € 215.000 aan schadevergoeding en de kosten van beveiliging.

READ  Nederlandse Grand Prix-bazen voorzichtig over optie contractverlenging tot 2025

Op het hoogtepunt van de pandemie verspreidde de groep – die online opriep tot de executie van leden van “de satanische-pedo-elite” – het gerucht dat prof. Van Dissel de leider van de satanisten was. In een beladen omgeving die werd versterkt door rellen tegen de avondklok, kreeg hij 24 uur per dag politiebescherming.

Tijdens een aparte rechtszitting, in een reeks slachtofferverklaringen van een collega, zei prof. Van Dissel dat zijn leven “volledig op zijn kop” was gezet.

De Koninklijke Academie van Kunsten en Wetenschappen reikte vorig jaar prof.dr. Van Dissel de erepenning uit voor zijn rol in de vooruitgang van de wetenschap, met name als rijksadviseur tijdens de pandemie.

Wouter R en Joost K kregen respectievelijk 14 en 18 maanden cel, gedeeltelijk voorwaardelijk. Hans M (57) kreeg drie maanden, die hij al in voorarrest had uitgezeten, plus 100 uur taakstraf. Een vierde verdachte, Micha Kat, die vorig jaar in Noord-Ierland werd gearresteerd, vecht tegen uitlevering.