april 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse premier Mark Rutte ontmoet de Chinese president Xi Jinping over het exportbeleid

De Nederlandse premier Mark Rutte ontmoet de Chinese president Xi Jinping over het exportbeleid

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft aangekondigd dat hij woensdag de Chinese president Xi Jinping in Peking zal ontmoeten voor discussies op hoog niveau, waarbij economische kwesties centraal staan ​​nu het nieuwe Nederlandse beleid inzake de export van chips naar China de bilaterale banden dreigt te beschadigen.

Rutte's laatste ontmoeting met Xi vond plaats tijdens de Groep van 20-top in november 2022 op Bali, waar de Chinese president het belang benadrukte van het depolitiseren van economische zaken en het waarborgen van de stabiliteit in industriële toeleveringsketens.

Het debat van dit jaar concentreerde zich rond het besluit van de Nederlandse regering om de licenties voor ASML, een toonaangevende leverancier van lithografieapparatuur aan mondiale chipfabrikanten, op te schorten van de export van zijn geüpgradede “DUV”-gereedschapslijnen naar China.

Ondanks deze positie staat Nederland onder druk om zijn economische belangen te beschermen, vooral in ASML, de op een na grootste markt van China.

Verwacht wordt dat de gesprekken zullen onderzoeken of ASML vergunningen van de Nederlandse overheid kan verkrijgen om voor miljarden euro's aan geavanceerde apparatuur te blijven onderhouden die al aan Chinese klanten is verkocht, onder voorbehoud van exportbeperkingen.

Hoewel de exportbeperkingen voor ASML minimale directe financiële gevolgen hebben, kunnen de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf negatief worden beïnvloed als Nederland als een onbetrouwbare handelspartner wordt gezien.

Chinese chipmakers zouden alternatieven van rivalen als Nikon en Canon kunnen onderzoeken.

De Nederlandse minister van Handel Geoffrey van Leeuwen, die Rutte vergezelde in Peking, benadrukte dat het beschermen van de belangen van ASML een topprioriteit is.

READ  Supply chain adviesbureau Groenewout sluit zich aan bij trio

Het navigeren door dit delicate diplomatieke evenwicht is echter een uitdaging, vooral te midden van de aanhoudende ‘chipoorlog’ tussen de VS en China staat ASML in de schijnwerpers.

De ontevredenheid van ASML over de steun van de Nederlandse overheid was duidelijk zichtbaar, waarbij de CEO waarschuwde voor het verplaatsen van activiteiten als de groeiplannen niet konden worden geïmplementeerd.

Hoewel ASML de naleving van de exportnormen verzekerde, weigerde het bedrijf commentaar te geven op de kwestie.