juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Beste aandeel om nu te kopen: Kava versus.  Nederlandse Broeders

Beste aandeel om nu te kopen: Kava versus. Nederlandse Broeders

Dit zijn beide populaire restaurantaandelen.

Kava-groep (CAVA) En Nederlandse Broeders (BROS -1,66%) De twee meest recente beursintroducties (IPO's) trokken de aandacht van de markt. Ze hebben veel gemeen en beide rapporteren sterke prestaties. Maar wat is vandaag de dag de beste koop?

De zaak voor Cava: Chipotle volgt het draaiboek

Cava exploiteert een keten van restaurants die gezonde, mediterrane fast-casual gerechten serveren. Het is tot nu toe populair geweest en wordt vergeleken met megaketens Chipotle Mexicaanse Grill. Gezien het grote succes van Chipotle lijkt het erop dat Cava een geweldige aandelenkandidaat is om nu te lanceren.

Het is nog maar ongeveer een jaar op de markt, en in de vier kwartalen waarover gerapporteerd is, heeft het groei en een grotere winstgevendheid laten zien. De omzet steeg in het eerste kwartaal van 2024 met 30% tot $256 miljoen. De vergelijkbare omzet steeg met 2,3%, een scherpe vertraging.

Het management zei dat de hype rond de beursgang te wijten was aan eerdere hoge volumegroei. Vooral omdat de inflatie haar eigen impact heeft, die naar verwachting zal afnemen. Het management verwacht echter een vergelijkbare omzet, die een gemiddelde stijging van 5,5% voor het volledige jaar mogelijk maakt.

De winsten waren sterk in het eerste kwartaal. De gecorrigeerde winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA) is jaar op jaar ruim verdubbeld tot $33,3 miljoen, en de nettowinst steeg van $2,1 miljoen naar $14 miljoen. De vrije kasstroom bedroeg $ 4,7 miljoen.

Kava opende 14 nieuwe winkels voor een totaal van 323, en is van plan om voor het hele jaar 50 winkels te openen. Er wordt gekeken naar de opening van duizend winkels in de komende acht jaar. Het management ziet een sterk netwerkeffect, aangezien elke opeenvolgende opening leidt tot meer buzz, merkversterking, grotere betrokkenheid en hogere verkopen.

READ  Afgevaardigde Rigjin Jenkong informeert de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten over de kritieke situatie in Tibet

De casus van de Nederlandse broers: een eigen draaiboek volgen

Dutch Brothers is een koffieketen die zich concentreert op de westkust, maar zich landelijk uitbreidt. Laten we het vergelijken Starbucks Omdat het dezelfde drankjes serveert, maar een unieke stijl en cultuur heeft ontwikkeld die trouwe fans aantrekt.

Het is nu bijna drie jaar een beursgenoteerd bedrijf, en hoewel er wat problemen zijn geweest tijdens zijn reis, bevindt het zich op een solide plek en wordt het steeds beter. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 39% naar $275 miljoen, gedreven door een stijging van 10% in de vergelijkbare omzet. Dit is een belangrijke verbetering, aangezien de groei van de Comps in het eerste kwartaal van vorig jaar vertraagde en negatief werd.

De aangepaste EBITDA steeg met 120% naar $52 miljoen, en de nettowinst bedroeg $16,2 miljoen, vergeleken met een verlies van $9,4 miljoen vorig jaar. Het heeft 45 nieuwe winkels geopend en is van plan om er 165 per jaar te openen. Het bedrijf exploiteert nu 876 winkels en verwacht de komende jaren 4.000 winkels te openen.

Dutch Brothers heeft onlangs een nieuwe CEO aangenomen om leiding te geven aan de volgende groeifase. Christine Baron heeft ervaring in de voedingsindustrie, onder meer bij Starbucks, en het bedrijf brengt onder haar leiding al veranderingen door, zoals de opening van een nieuw inkoopcentrum in Arizona. Dit zal de winstgevendheid op de korte termijn beïnvloeden, maar het management ziet het als een investering in zijn expansie-inspanningen op de lange termijn.

Vergelijking van beoordeling

Beide aandelen hebben overtuigende beleggingshypothesen. Laten we eens kijken hoe hun aandelen zich qua waardering ten opzichte van elkaar verhouden.

READ  Een Nederlander van Indiase afkomst die in Nederland vreemdging, E.T.

BROS PS-tarief Gegevens door Ygrafieken

Hoewel Dutch Bros sneller en winstgevender groeit, is Cava aanzienlijk duurder dan Dutch Bros. In het eerste kwartaal bedroeg de operationele marge van Dutch Bros 9,3% en die van Cava 1,6%.

Cava kan op zichzelf soms een geweldige bouillon zijn, maar als je op zoek bent naar een jonge restaurantvoorraad om nu te bezitten, raad ik Dutch Bros.

Jennifer Sybil heeft geen positie in de genoemde aandelen. The Motley Fool heeft en beveelt posities aan bij Chipotle Mexican Grill en Starbucks. The Motley Fool raadt Cava Group aan. The Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.