maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

ASR’s Nederlandse landbouwgrondfonds trekt BPL Pensioen en DELA | Nieuws

Nederlandse verzekeraar ASR heeft zijn landbouwgrondfonds van € 1,8 miljard opengesteld voor kapitaal van derden en heeft toezeggingen gedaan van BPL Pensioen en verzekeraar DELA.

BPL, het pensioenfonds voor werknemers in de land- en tuinbouwsector, en uitvaartverzekeraar DELA hebben € 310 miljoen toegezegd aan ASR Dutch Farmland Fund om het fonds te helpen groeien.

BPL en DELA zijn begin vorige maand toegetreden tot het fonds en zijn, naast ASR, de eerste instellingen die investeren in het fonds dat momenteel 36.000 hectare Nederlandse landbouwgrond ter waarde van € 1,8 miljard bezit.

Het ASR Dutch Farmland Fund is de grootste particuliere landbouwgrondportefeuille in Nederland, opgebouwd in 125 jaar. Het fonds streeft naar een intern rendement van 4%.

Het fonds wordt beheerd door de vastgoedtak van ASR, die zowel onroerend goed als landbouwgrond en infrastructuuractiva beheert.

Dick van den Oever, fondsdirecteur van ASR Dutch Farmland Fund: “De ambitie van het fonds is om verder te groeien en landbouwgrond in een nog betere staat door te geven aan toekomstige generaties. Zowel op het gebied van duurzaamheid als landmobiliteit willen we samen met agrarische bedrijven een vooruitstrevende rol spelen.

”Op basis van onze strategie ‘climate-smart farming’ werken we samen met kennisinstellingen en ketenpartijen in de sector. Door de portefeuille open te stellen voor institutionele beleggers ontstaat er meer ruimte voor groei. We zijn blij dat we met BPL Pensioen en DELA gelijkgestemde en langdurige partners voor het fonds hebben kunnen aantrekken.”

Mark Rosenberg, voorzitter van de beleggingscommissie van BPL Pensioen: “Wij geloven dat een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid bijdraagt ​​aan een goed en betaalbaar pensioen. Maar natuurlijk ook een betere, leefbare wereld.

READ  Hoe Nederlanders voorop liepen in voedseltechnologie en duurzaamheid

“Beleggen in het ASR Dutch Farmland Fund past perfect in dit beleid. Met deze investering ondersteunen we zowel ons klantenbestand als de duurzaamheidstransitie in onze sector. Wij zijn immers het pensioenfonds voor de groen- en agrarische sector.”

Frank Eizinga, CIO van coöperatie DELA: “Wij zijn ervan overtuigd dat het behalen van financieel rendement en het bijdragen aan onze MVO-doelstellingen hand in hand kunnen gaan. Het rendement dat we maken blijft van de coöperatie. We hebben geen aandeelhouders die de winst ontvangen.

“Met de winst zorgen we ervoor dat verzekeringen hun waarde behouden en dat de premies betaalbaar blijven. Dat is het doel van onze investeringen. ASR Dutch Farmland Fund past in dit idee van rendement en MVO-doelstellingen. Bovendien is het een uitstekende diversificatie in onze portefeuille.”

Om de laatste editie van de laatste te lezen IPE Real Assets magazine klik hier.